kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Devrim Arabaları

'Yazık ki, Hollywood eskisi davet etme lüksümüz yok'

OLKAN ÖZYURT SABAH
12.03.2009
20 yaşına basan Ankara Film Festivali'nin Başkanı Can Özgün, "Bizim Hollywood'un eskimiş starlarını davet edebilme lüksümüz yok," diyor '..
Uluslararası Ankara Film Festivali, bugün itibariyle 20. yaşını kutluyor. Başkente sinema kültürü ve sevgisinin aşılanmasında öncülük eden festival, birkaç yıldır süregiden ekonomik zorluğu henüz aşamasa da, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğinin yanı sıra Halkbank'ın sponsorluğu ile de biraz daha rahat nefes alabilmiş gözüküyor. "Muadil festivallerin hemen hepsinin arkasında Büyükşehir Belediyeleri etkin bir kaynak sağlarken bizim Kültür Bakanlığı dışında sürekli bir kaynağımız yok. Bu nedenle her festivale sil baştan yaparak kaynak yaratma çabaları içinde giriyoruz" diyerek SABAH'a yaşadıkları zorlukları detaylarıyla anlatan Festival Başkanı Can Özgün, buna rağmen Ankaralılar'ın karşısına iyi bir programla çıkmaya çalıştıklarını söylüyor.

10 FİLM YARIŞIYOR
Özgün, Ankara Uluslararası Film Festivali'nin en belirgin özelliğinin kısa ve belgesel filme verdiği katkı olduğunu düşünüyor. Bugün Türk sinemasını yurt dışında ödüller alarak tanıtan ünlü yönetmenlerimizin hemen hepsinin ilk ödüllerini Ankara Uluslararası Film Festivali'nden kazandığını belirten Özgün, "Ankara Film Festivali bu anlamda bir okuldur ve yeni mezunlar vermeye devam etmektedir," diyor. 22 Mart'a kadar sürecek festivalde bu yıl, kısa, uzun, belgesel kurmaca toplam 213 film var. Aziz Nesin Emek Ödülü'nün Macit Koper'e, Kitle İletişim Ödülü'nün ODTÜ Gisam'a ve Sanat Çınarı Ödülü'nün Muammer Sun'a verileceği festivalde ulusal kısa, belgesel ve uzun metraj film yarışmaları düzenlenecek. Festivalin Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nda Cemal Şan'ın son iki filmi Dilber'in Sekiz Günü ve Ali'nin Sekiz Günü, Kazım Öz'ün Fırtına; İsmail Necmi'nin Bunu Gerçekten Yapmalı mıyım?, Tolga Örnek'in Devrim Arabaları, Jacques Deschamps'ın Dinle Neyden, Hüseyin Karabey'in Gitmek, Gökten Üç Elma Düştü, Selim Evci'nin İki Çizgi ve Özcan Alper'in Sonbahar filmleri yarışacak. Özgün, amaçlarının Türk sinemasını yücelten emekçilere destek vermek ve sinema sanatının ticari salonlarda gösterim imkanı bulamayan yapımlarını seyircilerle buluşturmak olduğunu belirtirken, "Ne yazık ki bizim Hollwood'un eskimiş starlarını davet edebilme gibi bir lüksümüz yok," diyerek festivallerin programlarıyla dikkat çekmesi gerektiğinin altını çiziyor.