kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Aktör Michael Fassbender, Steve McQueen'in Açlık filminde, açlık grevindeki IRA üyesi ve İngiliz Parlamentosu milletvekili Bobby Sands'ı (alttaki resim) canlandırıyor.

İki başyapıt, tek vicdan

OLKAN ÖZYURT SABAH
09.03.2009
Özcan Alper Kars'ta verdiği sözü tutuyor. IRA üyesi Bobby Sands'in açlık grevini anlatan Açlık'ın Türkiye haklarını satın alan yönetmen, "Açlık'ın bittiği yerde Sonbahar başlıyor" diyor. Film 20 Mart'ta vizyonda..
Gezici Festival'in Kars ili ayağında düzenlenen Uluslararası Altın Kaz Film Yarışması'nda Özcan Alper'in Sonbahar'ı ile Steve McQueen'in Açlık (Hunger) filmleri aynı yarışmada yer almış hatta arka arkaya gösterimleri yapılmıştı. Açlık İngiltere'de Sonbahar Türkiye'de, siyasi mahkûmların sistemden gördüğü baskılar karşısında yaşadıkları açlık grevlerini gündeme getiyordu. Alper de festivalin sonunda düzenlenen ödül töreninde Gümüş Kaz ödülü almak için sahneye çıktığında, "Büyük ödülü kazansaydım, Açlık'ın gösterim haklarını satın almayı düşünüyordum. Çünkü Açlık'ın bittiği yerde Sonbahar başlıyor," demişti. En son SİYAD Türk Sineması Ödüller'inde En İyi Film, Yeşilçam Ödülleri'nde ise En İyi İlk Film ödülünü alan Alper, Kars'ta açıkladığı niyetini sonunda gerçekleştirdi. Alper, Sonbahar'ın yapımcısı Serkan Acar ile Açlık'ın Türkiye gösterim haklarını yönetmen Mel Gibson'ın şirketi Icon Film'den aldı. Film, Tiglon'un dağıtımıyla, 20 Mart'ta ülkemizde gösterime girecek. Alper'in, Açlık filmininin Türkiye'de izlenmesini istemesinin sebebi, Sonbahar ile Açlık arasındaki kurduğu 'güçlü bağ'. Yönetmen Alper SABAH'a yaptığı açıklamada "Cezaevleri ve özellikle F tipleri ile yaratılmak istenen izalosyon sistemi Türkiye'de halen güncelliğini korumakta ve bu meselenin kendisi hep tek taraflı olarak insanlara aktarılmaya çalışılmakta. Ülke ya da durum farklı olsa da insanın özgürlük isteği ve bunun karşısında da sistemin ve devletlerin uyguladıkları şiddet hep aynı. Sonbahar'da daha çok bu süreci yaşayan bir siyasi mahkûmun dışarıya çıktıktan sonra yaşadıklarını anlatmaya çalıştım. Açlık ise, farklı bir ülkede aynı süreci yaşayan mahkûmların bu süreci nasıl yaşadığını anlatıyor. İki film, birbirini tamamlıyor. Bunun görülmesini ve meselenin tartışılmasını istedik," diyor. Steve McQueen'in yönettiği Açlık Alper'in de vurguladığı gibi gerçek bir olaya dayanıyor ve film IRA mensubu Bobby Sands'in 1981'de hapishanede insanlık dışı muamelelere maruz kalışı ve girdiği açlık grevini anlatıyor. Sands'in açlık grevinden sonra Margaret Thatcher liderliğindeki İngiliz hükümeti hapishanelerdeki baskıları yumuşatmak zorunda kalmıştı. Özcan Alper de, filminde 2001'de cezaevlerinde F Tipi sistemi protesto eden siyasi mahkûmların açlık grevlerini zorla sona erdirmek için 19 Aralık'ta düzenlenen 'Hayata Dönüş' operasyonunu yaşayan ve operasyonda ciğerleri iflas eden Yusuf'un memleketi Hopa'da geçirdiği son iki ayını anlatıyor. İki film de hem Özcan Alper'in, hem de McQueen'in ilk filmleri. Sonbahar'ın (şimdilik!) 16, Açlık'ın ise 22 ödülü var. İki yönetmen dünya çapında dikkat çektiler. Alper, mütevazılığı elden bırakmadan Açlık'ı kendi filmi Sonbahar'dan daha başarılı bulduğu söylüyor ve "Ama" diyor ,"Hiç bir rekabet duygusu içerisine girmeden Açlık'ın da çok duyulması ve izlenmesi için elimden geleni yapmaya çalışıyorum."