kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Milas Davis

Bu albümü dinlemeyen 'Caz dinlerim' demesin!

ÖZGÜR ÇAKIR
09.03.2009
Miles Davis'in cazda yeni bir dönem başlatan Kind of Blue albümünün 50'nci yılı şerefine basılan arşivlik kayıtları, yeni kuşaklara 'başyapıt'ın ne anlama geldiğini gösteriyor..
Yirmirci yüzyılda müzik dünyasının seyrini değiştirebilmiş birkaç müzisyenden biridir miles Davis. Onun müziği, çalış stili, yarattığı yeni akımlar ya da yaşamı hakkında yazılabilecek şeyler gazete sayfalarına sığmaz. 50. yılı şerefine yeniden basılan 1959 yılında yayınladığı Kind of Blue albümü bile tek başına bir efsane. Tüm zamanların en çok satan caz albümlerinden biri olması ve caz müzik dinlemeyenlerin bile kayıtsız kalamaması 50 yıllık bir albümün kuşaklar boyunca etkisini sürdürmesi bile tek başına bir tez konusu olabilir. Kind of Blue'nun yayınlandığı sıralardaki etkisin tazeliğinde aslında Davis'in yarattığı ve albümle temmelerini attığı modal caz akımı büyük rol oynuyor. Modal caz o güne kadar basit akor değişimleri yerine doğaçlamanın sınırlarını genişleten Davis'in hem notaların kaderini belirlediği hem de notların kendi kaderlerinin nefesine yön verdiği bir albüm.

DEFİNE SANDIĞI GİBİ KADRO
Tabi Kind of Blue'dan bahsederken hep es geçilen efsane kadroyu da unutmamak lazım. Albümde trompette üstat Davis'e tenor saksafonda John Coltrane, alto saksafonda Julian "Cannonball" Adderley, piyanoda Bill Evans, basta Paul Chambers'ın, davulda da James Cobb eşlik ediyor. Üstelik bu isimler sonraki çalışmalarında isimlerini ayrı ayrı caz tarihine yazdırıyor. Albümde artık birer caz klasiği olan So What, Freddie Freeloader, Blue in Green, All Blues ve Flamenco Sketches şarkılarını anlamak ya da hissetmek için cazsever ya da derin nota bilgisine sahip olmak gerekmiyor çünkü kadronun birbiriyle uyumu ve muhteşem soloları müziği damarlarınıza adeta enjekte ediyor. Sony Music tarafından yeniden basılan çift CD'lik bu albümle beraber, Miles Davis'in kariyerini anlatan toplam 55 dakikalık bir belgesel film DVD'si ve üstadın fotoğr a f l a r ı n d a n oluşan bir kitapçık da 'hediye' niyetine cazseverlere veriliyor. Kind of Blue iyi bir müzikseverin mutlaka arşivinde bulunması gereken, bugüne kadar Miles Davis dinlememiş, ya da caza uzak kalmış dinleyicilerin de başlangıç noktası olması açısından da en önemli albümlerin başında geliyor. Kind of Blue 50th Anniversary Special Edition - Sony Music