kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Eğer işimize gelmezse 'kusura bakmayın' deriz"

09.03.2009
Babacan, Obama'nın Türkiye ziyaretinde yapacağı taleplerle ilgili Türk hükümetinin takınacağı tavrı yukarıdaki sözlerle açıkladı..
TÜRKİYE Dışişleri Bakanı ABD'li meslektaşı Clinton'ın Türkiye ziyareti sonrası iki ülke ilişkilerinin geleceği ve dün sürpriz bir şekilde açıklanan Obama ziyareti öncesi gündem maddelerini değerlendirdi. Babacan, Obama'nın Clinton ziyaretinde üzerinde en çok odaklanan konu olan 24 Nisan'da ABD Kongresi gündemine getirilecek Ermeni iddialarına ilişkin yasa tasarısı için "Obama bu konuyu seçim vaadi yapmıştı. Ben bu yüzden alacağı tavır konusunda hâlâ 'risk' görüyorum. Halkımızda oluşturacağı tepkileri anlaması gerekiyor" şeklinde uyarıda bulundu. Irak'tan çekilme konusunda ise rotanın belli olduğunu söyleyen Babacan "Aslında rota belli. Kuzey Irak'tan girecek araç ve mühimmatlar Akdeniz'deki bir limandan gemilere yüklenecek. Ancak zamanlaması önemli. Bize taleplerini iletecekler. Belki bir kısmına 'evet' diyeceğiz. Bir kısmına ise 'kusura bakmayın' diyeceğiz. Ortaklık tek taraflı olmaz" dedi.

İRAN-ABD İLİŞKİSİ
Babacan bugün düzenlenecek Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e eşlik etmek için dün İran'ın Başkenti Tahran'a gitti. Babacan Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı açıklamada Türkiye-ABD-İran ilişkilerini değerlendirerek şunları söyledi: "Arabuluculuk ifadesi kullanılıyor bazen. Bu, her iki taraftan da somut talep gelirse değerlendirilir. Bizim iki ülke ilişkilerinin iyi bir noktaya gitmesiyle alakalı katkılarımız olur. Umarız ki bu diyalog arayışları somut sonuçlar da getirir. Bu hem ABD hem İran için önemli bir fırsattır. Bu fırsatı her iki ülkenin de en iyi şekilde değerlendireceğini inanıyorum."