kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yeni dönemin adı derin ittifak

09.03.2009
ABD basını: Ziyaret kararı hem Avrupa'nın bir parçası hem de İslam dünyasının önemli sesi Türkiye ile ABD'nin derin ittifakını sergiliyor..
Ankara ve Washington arasında 1 Mart 2003 tezkeresinin reddedilmesiyle başlayan fırtınalı süreç ABD Başkanı Obama'nın gelişiyle kapanıyor. Ankara'nın şimdiden hazırlandığı büyük ziyarete Amerikan basını da büyük ilgi gösterdi. Obama'nın programı henüz belli olmasa da ABD Başkanı, Ankara ve İstanbul'a 6-8 Nisan tarihlerinde, NATO Zirvesi'nin ardından gelecek. Obama'nın resmi ziyaretin ardından Başbakan Erdoğan'ın İspanya Başbakanı Zapatero ile eşbaşkanlığını yaptığı Medeniyetler İttifakı'nın 6-7 Nisan'daki toplantısında da İslam dünyasına mesaj vermesi bekleniyor.

ACABA 'SOYKIRIM' DER Mİ?
Obama'nın 24 Nisan'da 1915 olaylarına dair, "soykırım" kelimesini kullanmayacağı da belirtiliyor. Önceki gün açıklanan Türk-ABD ortak deklarasyonunda da Türkiye ve Ermenistan'ın ilişkilerinin normalizasyonu çabalarına ABD'nin destek olacağı vurgusu yapıldı. Dışişleri'nden bir yetkili de, "Türkiye'ye gelen bir ABD Başkanı sizce aynı ay içerisinde soykırım der mi" yorumunda bulundu. Amerikan basını da ziyarete geniş yer ayırdı. Washington Post, "Ziyaretin amacı AB-NATO arasındaki pürüzler değil. Amaç, hem Avrupa'nın bir parçası hem de İslam dünyasının önemli bir sesi olan Türkiye ile ABD'nin derin ittifakının altını çizmek" diye yazdı. New York Times ise, "Bu ziyaret, NATO üyesi bir müttefikle ortak çıkarları görüşmenin yanında İslam dünyasıyla da diyalog için büyük bir fırsat" ifadesini kullandı.