kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Bu şubenin Komotini için anlamı!..

Türkiye'nin 145 yıllık geçmişe sahip en büyük çiftçi ve KOBİ bankası olan "Ziraat" tam 95 yıl sonra Yunanistan'a dev bir çıkarma yaptı! "Türk yatırımcı nerede, Ziraat orada!" sloganıyla çıktığı yolculukta bu kez adres, Atina ve Gümülcine 'ydi. İki şehirde iki şube açıldı. Açılışlara Ankara ve İstanbul'dan yaklaşık 125 davetli katıldı.
Ekonominin patronu olan Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren bile küresel fırtınanın ortalığı kasıp kavurduğu, kriz paketinin Meclis'ten geçtiği bir dönemde Ziraat Bankası'nı yalnız bırakmadı. Bakan Ekren, "Stres atın, sağlığınıza özen gösterin!" tavsiyesine bile uydu. Her akşam yürüyüş yapan Atina Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ile birlikte Atina sokaklarında yürüdü. Ünlü semt Plaka'yı gezdi. Küresel kriz Yunanistan'ı vurmuş! Atina'da sokaklar bomboş...
Anarşistlerin eylemleri insanları ürkütmüş. Çoğu Yunanlı artık akşamları evlerinden çıkmıyormuş! İşsizlik oranı yüzde 8 olan Yunanistan'ın işi zor.
Ziraat Bankası'nın Yunanistan çıkarması Türkiye için anlamlı!
Batı Trakya'da 120 bin Türk yaşıyor.
Yüzde 70'i çiftçi. Çoğu AB'den çiftçi maaşı alıyor. Fakat Ziraat Bankası'nın Komotini yani Gümülcine'de şube açmasını çok önemsiyorlar. Batı Trakya'dan PASOK milletvekili olan Ahmet Hacı Osman, "Önce başkonsolosluk, ardından banka şubesi açılışının Batı Trakya'da özgüven duyma anlamında çok önemi var" diyor. Batı Trakyalı olan AK Parti Milletvekili ve eski İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu ile Dr. Sadık Ahmet'in oğlu Levend Ahmet, değerlendirmeyi onaylıyor.
Hedef belli. İki ülke arasındaki ikili ticareti geliştirmek! Sonuçta, iki ülke arasında 2008'de 3.5 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi oluşmuş. Özellikle Yunan yatırımcılar Türkiye'ye özel ilgi gösteriyor.
- İki Yunan bankası Türkiye'de 5 milyar dolara banka aldı. Finansbank'ı satın alan NBG Bank, 2008'de 550 milyon euro para kazanmış, yatırdığı paranın onda birini kasasına koydu.
- Balıkçılıkta "Nireyus" isimli şirket 250 milyon euro yatırım yaptı.
- Tuzla'daki çoğu tersane Yunanistan'daki gemilerin bakın onarım işini aldı.
- İddia oyunlarının patronu olan İntralot şirketi Milli Piyango'ya talip. Yunanistan'ın sağlıkta en büyük holdinglerinden biri olan Marfin, Şafak Hastaneleri'nin yüzde 50'sini satın aldı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın