kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

İşsizlik rekoru kırdık!

Yeni yükselen trend ortada değil mi? Kabul edelim ki; "Büfeci İslamcılık," dönemi bitti. Kemal Derviş usulü, "Solda üçüncü yolculuk," demode oldu. Serbest piyasacı denilen "Liberaller," şimdilik suskun. Dünya korumacılığı tartışıyor. Küresel büyük buhranla birlikte, "Teknik ve gizli Milliyetçilik" dalga dalga yayılıyor. Yaşlı Avrupa'da yabancı işçi düşmanlığı tırmanıyor. Hatta, "fabrika ırkçılığı" veya üretim tesis yeri milliyetçiliği boyutuna ulaşıyor. Üç ülke; İngiltere, Fransa, Almanya fabrika ırkçılığına öncülük ediyor.
Bulunduğumuz coğrafyada ise küresel kriz, "etnikdini" temelli yaklaşımları güçlendiriyor.
"İslami milliyetçilik" öne çıkıyor.
Türkiye'nin karar vericileri ise bir numaralı sorunumuz olan ekonomik durgunlukla ilgili ortak bir platformda buluşamıyor.
Oysa üretim yavaşlıyor. İstihdamdaki daralma kısır döngüye dönüşüyor. İşsizlik kasıp kavuruyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladı. İşsiz sayımız 2008'in son çeyreğinde 2 milyon 995 bin kişiye çıktı. Hatırlatalım.
2004 yılının ilk çeyreğinde 2 milyon 830 bin işsiz olunca kıyamet kopmuştu. Bu kez Türkiye tarihinin işsizlik rekorunu kırdık. Ekim-kasım-aralık ayı verilerine göre işsizlik konusunda bir numaralı gösterge olan "Tarım Dışı İstihdam" yüzde 12.6'dan yüzde 15.4'e ulaştı. 3 puanlık bir artış var. Tarım dışı istihdamda 165 bin kişiye iş yaratılmış. Bu sayı Türkiye'ye yeter mi?
Türkiye genç bir nüfusa sahip.
Gençler arasındaki işsizlik oranı 4 puan artarak yüzde 20'den yüzde 25.1'e çıktı. İşgücü piyasasına yeni girenlerin iş bulma şansı zor. Bu tablo sosyal hayatımızı tehdit ediyor. Türkiye, suç toplumuna dönüşme tehditi altında!
2001 krizine bakın yeter!
2001'de ilk defa lise mezunu olan, suç işleyen, kapkaç yapan yepyeni bir suç profili ile tanışmıştık. 2009 krizinde ise fabrika ırkçılığı küresel ticareti tehdit ediyor.
Gençleri iş ve meslek sahibi yapacak projeler geliştirmek için TOBB-TÜSİAD işbirliği yapmalı, siyasetçiye paket sunmalı.
Kaybedecek vakit yok.
Tarım istihdamında 283 bin kişilik artış var. Kriz dönemlerinde tarım istihdamı artıyor. Şehirlerden köylere doğru tersine ve zorunlu bir göç başlıyor.
Sakın yanılmayın!..
Kriz geldi. Yine, 2001'de olduğu gibi kadın çalışan sayısında patlama oldu. Yaratılan 448 bin istihdamın 412 bini kadın. Erkekler evde oturuyor. Kadınlar, fabrikalarda, inşaatlarda çalışıyor. Acaba bu durum iyileşme işareti mi?
Bu durumu 2001'de İŞKUR 'un genel müdürü olan MESS Eğitim Vakfı Genel Müdürü Necdet Kenar 'a sorduk.
Kenar, "2001'de bu veriyi iyi bir gösterge diye algıladık. Tamam, kadınlar üretime giriyor, dedik. Ama yanıldık. Galiba yine aynı tablo ile karşı karşıyayız." diyor. Erkek çalışanın geliri azalınca kadın aileye ek gelir desteği sağlıyor. Vasıflı işçi işsiz kalıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın