kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İşte JİTEM'in belgesi

FERHAT ÜNLÜ - HABER MERKEZİ
07.03.2009
Emekli generallerin "Yoktur" dediği JİTEM'in, tarihçesinin anlatıldığı ilginç bir belge ortaya çıktı. Belgenin altında imzası bulunan binbaşı Canfer Balçık, Veli Küçük'le birlikte dergi çıkarmış..
Üst düzey askeri yetkililerin yıllardır "yoktur" dediği JİTEM'in varlığının resmen kabul edildiği ilginç bir belge ortaya çıktı. JİTEM'in tarihçesinin ve örgütlenme modelinin anlatıldığı belgede, Jandarma Genel Komutanlığı Plan Şube Müdürü Kurmay Binbaşı Canfer Balçık imzası var. SABAH'ın ele geçirdiği 11 Kasım 1993 tarihli gizli belgede Jİ- TEM'in 27 Ağustos 1987 tarihinde kurulduğu belirtiliyor. 1996'daki Susurluk kazasından sonra TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu'na çağrılan eski Jandarma Genel Komutanı ve eski MİT Müsteşarı Teoman Koman, JİTEM adıyla resmen kurulmuş bir teşkilat olmadığını iddia etmişti. Ergenekon davası sanıklarından emekli tuğgeneral Veli Küçük de, mahkemedeki savunmasında "JİTEM diye bir birim olmamıştır" açıklamasını yapmıştı. Daha önce 1993 yılında öldürülen Cem Ersever'in ve itirafçı Abdülkadir Aygan'ın Jİ- TEM'le ilişkisine dair bazı belgeler yayınlandı. Ancak JİTEM'in teşkilatlanma modelinin bir jandarma subayınca anlatıldığı bir belge ilk kez ortaya çıkıyor. Belgenin altında imzası bulunan kurmay binbaşı Canfer Balçık, Veli Küçük'ün bir dönem Yayın Kurulu Başkanı olduğu Yeni Batı Trakya dergisinde yayın kurulu üyeliği yapmış. Balçık, 2007'de Trabzon'da milletvekili aday adayı olmuş, MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından listeye alınmamıştı. Belgede teşkilat şöyle anlatılıyor:

EN BAŞTA ÜÇ TİM
"27 Ağustos 1987 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'na bağlı olarak Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı (JİTEM) kurulmuştur. Başlangıçta üç timi kurulu, (Mardin, Silopi, Batman) dört timi sonradan kurulacak statüde göreve başlamış ve Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin faaliyet alanı olarak belirlenmiştir. Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele timleri 14 Eylül 1987 tarihinde Jandarma Asayiş Komutanlığı Harekât Komutası'na, Kasım 1988'de de emrine verilmiştir. Emirle kurulacak statüdeki timlerden bir adedi 1988, iki adedi ise 1989 yılında faaliyete geçerek tim sayısı altıya çıkarılmıştır. Timlerin başarılı olması üzerine Mayıs 1990 tarihinde 78 grup ve bu gruplara bağlı 24 tim halinde Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı reorganize edilmiş, ancak bu üniteler personel yetersizliği nedeniyle istenilen düzeyde kurulamamıştır. 18 Temmuz 1991 tarihinde İstihbarat Gruplar Komutalığı'nın kuruluş ve kadrosu (J.T.M.K.1-22) yürürlükten kaldırılmış ve Ankara'da Kurmay Başkanı'na bağlı bir istihbarat grup ve bağlı iki timi, Diyarbakır'da bir istihbarat grup ve bağlı altı tim ile İstanbul, İzmir ve Adana'da jandarma bölge komutanlıklarına bağlı birer istihbarat timi kurulmuştur. Toplam iki grup, on bir tim halen bu kuruluş içerisinde faaliyetlerini sürdürmektedir."