kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Piyasa Merkez'in sinirini sınırını test ediyor

07.03.2009
ABD bankalarının ardından şimdi de Merkez Bankası stres testinde. Dolar 1.80'e çıkınca, "Kura müdahale edilmeli mi?" tartışması başladı..
Dolar tarihi rekor kırarken, gözler Merkez Bankası'nda. Acaba Merkez Bankası doların ateşini söndürmek için kura müdahale eder mi? Paranın otoritesi Merkez Bankası, şu ana kadar gelişmeleri sessizce takip ediyor. Uzmanlar dolara doğrudan müdahale beklemiyor. Ancak, haftaya yükselişin devam etmesi durumunda dolaylı müdahalelerin başlayabileceği belirtiliyor. Merkez Bankası kura iki şekilde müdahale ediyor. Piyasalara doğrudan dolar satmadan önce Merkez Bankası döviz ihaleleri düzenleyerek kura müdahale ediyor.

MÜDAHALE YANLIŞ OLUR
Eğer bu müdahaler etkisiz kalırsa, Merkez son silah olarak doğrudan döviz satarak spekülatif atağın önüne geçmeye çalışıyor. Dolarda son günlerde görülen yükselişin spekülatif olmadığını söyleyen uzmanlar bu nedenle Merkez Bankası'nın beklemede kalacağını, doğrudan müdahale öncesi dolaylı müdahalelere başvurabileceğini belirtiyorlar. Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, "Rusya örneği önümüzde dururken MB'nin rezervlerini eritmesinin bir anlamı yok. Yani direkt müdahale etmenin faydalı olmayacağını söylebiliriz. Finans sektörüne bir şans daha vermek ve döviz cinsi munzam karşılıklar düşürmek piyasada likiditeyi artırır" diyor. Toğuç'a göre Merkez Bankası, dolaylı olarak piyasaya müdahalede geç kalmamalı. Toğuç, "Bence dolar/TL kurundaki yükselişe acilen önlemler uygulanması gerekiyor. Çünkü piyasa çok sıkışık ve dolar 2 TL'ye gidiyor" değerlendirmesinde bulundu.

İLK ADIM İHALE
Merkez Bankası 2006 global türbülansından bu yana piyasalara doğrudan müdahalede bulunmadı. 2006 Mayıs-Haziran dalgalanmasında 500 milyon dolarlık ihalelerle piyasaya müdahale eden Merkez, spekülatif atağın önüne geçemeyince kura doğrudan müdahale etmişti. Merkez Bankası 2006 Haziran'ında üç müdahale ile 2.1 milyar dolar satmıştı. Küresel krizin başlaması ile Merkez Bankası, Ekim 2008'de döviz ihaleleri düzenlemiş ve kura dolaylı yoldan müdahalede bulunmuştu. Merkez Bankası, iki ihalede toplam 100 milyon dolarla piyasaların ateşini söndürmüştü.

Haberin fotoğrafları