kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Avrupa'yı 'General Motors iflas ederse' korkusu sardı

07.03.2009
Avrupa Komisyonu General Motors tesislerinin bulunduğu ülkeleri olağanüstü toplantı yapmaya çağırdı. Komisyonun sanayiden sorumlu üyesi Verheugen "GM'nin Avrupa'da izlediği yol kabul edilemez" dedi..
ABD'li otomotiv devi General Motors denetçilerinin, şirketin faaliyetlerini sürdürebilmesi konusundaki şüphelerini dile getirmesi Avrupa Komisyonu'nun telaşa kapılmasını neden oldu. Avrupa Komisyonu General Motors tesislerinin bulunduğu ülkeleri olağanüstü toplantıya çağırdı. Komisyonun sanayiden sorumlu üyesi Günter Verheugen şirketin Avrupa konusunda izlediği çizginin kabul edilemez olduğunu söyledi. ABD'nin en büyük şirketlerinden biri olan General Motors, geçen 3 yıl zarfında 82 milyar zarar etti; bunun yaklaşık 31 milyar doları da 2008 yılında kaydedildi. Şirketin, önceki gün Amerikan Sermaye Piyasası Kurulu'na sunduğu 2008 yılı raporunda, küresel otomobil piyasasının toparlanacağı veya ciddi küçülme göstermeyeceği yönünde herhangi bir garanti olmadığı belirtildi.

31 MİLYAR DOLAR ZARAR
ABD hükümetinden 30 milyar dolara kadar kredi talep eden şirket, son 27 yılın en kötü otomobil satışlarının yaşandığı ortamda bugüne kadar 13 milyar 400 milyon dolarlık federal kredi kullandı. General Motors'un operasyonlarında tekrar eden kayıplar, ortaklıkta bulunduğu işlerde verdiği açıklar ve yükümlülüklerini karşılamak için gerekli nakdi karşılamayabileceği gibi konular denetçilerin kaygılarının artmasına neden oldu.

BAŞARI ŞART
Şirket, sermaye piyasası kuruluna sunduğu raporda, geleceğinin hükümetten kredi almayı hak etmek için Şubat ayında sunduğu faaliyetlerini sürdürebilme planını başarıyla uygulamasına bağlı olduğu vurguladı. Şirket, ABD İcra ve İflas Kanunu gereğince başvuruda bulunarak rahatlama yolunu seçmek zorunda kalabileceğini de belirtiyor.