kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Antalya'dan Paris'e ''yer çekimsiz'' uçuş

Giriş Saati : 06.03.2009 13:38
Güncelleme : 06.03.2009 19:18
Yeni Haber
Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı, uzaya çıkmaya gerek kalmadan yer çekimsiz ortam deneyimi yaşatan ''Zero G'' uçuşu için girişimlere başladıklarını, uçuşun Antalya-Paris arasında yapılmasını planladıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptığı dönemde bir süre özel kalem müdürlüğü görevini üstlenen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı, Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü'nde göreve başladı.

İslam ülkeleri arasında Ramazan ayı başlangıcıyla ilgili tartışmalara son vermek üzere hilal gözlem ekibinde yer alması için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından NASA'ya da gönderilen Helvacı, Akdeniz Üniversitesinde Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nü kuracak.

Helvacı, Antalya'nın dünyada Türkiye'den daha çok tanındığını, bu nedenle Akdeniz Üniversitesi'nin de dünya çapında kalitesinin mutlaka yükseltilmesi gerektiğini bildirdi.

Türkiye'nin en büyük gözlemevinin Antalya'da olduğunu, bu gözlemevine sahip Antalya'da astronomi ve uzay Bilimleri bölümü olmayışını ise anlayamadığını belirten Helvacı, ''uzay alanında Antalya'yı dünyadan görünür hale getirmemiz lazım'' diye konuştu.

ANTALYA'DAN PARİS'E ZERO G UÇUŞU

Helvacı, kuracakları Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nde gençlerin gök bilimlerine ilgisini artırmaya yönelik projelere imza atmak istediklerini kaydetti.

Üniversitede uluslararası işbirliğini de artıracaklarını ifade eden Helvacı, bu projelerden birinin de uzaya çıkmadan yer çekimsiz ortam deneyimini yaşatan ''Zero G'' uçuşu gerçekleştirmek olduğunu bildirdi.

Bu uçuşun ABD'de Uzay Haftası etkinlikleri kapsamında yapıldığını belirten Helvacı, şöyle konuştu:

''ABD'deki Uzay Haftası etkinlikleri kapsamında bir yarışma düzenleniyor. İki yılda bir yapılan bu yarışmada seçilenler 'Zero G' adı verilen, yer çekimsiz uçuş deneyimini yaşatan uçağa binmeye hak kazanıyorlar. Bizim de böyle bir girişimimiz var. Antalya'dan kalkıp Paris'e kadar bir uçuş planlıyoruz. Çünkü bu uçuşun kıtalar arası olması lazım. ABD yüzölçümü olarak çok büyük bir ülke olduğu için kendi ülkelerinin topraklarında bunu yapabiliyorlar. Biz de bu amaçla Antalya'dan Paris'e Zero G uçuşu gerçekleştireceğiz. Bu etkinlik sadece Türkiye'ye değil, dünyaya açık olacak. Pek çok ülkeden bu uçuşa katılım olabilecek. Girişimlerimiz devam ediyor. Şu anda işin finansman kısmını çözmeye çalışıyoruz. Türksat da bu konuyla ilgileniyor.''

ASTRONOTLA SÖYLEŞİ

Üniversite bünyesinde halkı üniversiteyle buluşturacak projelere imza atmak istediklerini vurgulayan Mustafa Helvacı, bu projeler çerçevesinde bir astronotu Antalya'da konuk etmek istediklerini söyledi.

Helvacı Antalya'ya gelmesini planladıkları astronotlarla görüşmelerin sürdüğünü, önümüzdeki aylarda bununla ilgili gelişmeleri açıklayacaklarını kaydetti.

(AA)