kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Küçük okul bahçesi öğrenciyi obez yapıyor

Nergis DEMİRKAYA - ANKARA
06.03.2009
5 ilköğretim okulundaki araştırmaya göre, öğrencinin fiziksel aktivitesini sınırlayan küçük bahçeler, obeziteye yol açıyor. Kantinden yiyecek alanlar ise daha kilolu..
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Yılmaz ve Dr. Aydın Özdemir, "İlköğretim Okulları Bahçelerinin Çocuk Gelişimi ve Sağlıklı Yaşam Üzerine Etkileri"ni inceledi. Araştırma için Ankara'da 5 okul tespit edildi. Nebahat Keskin, Kurtuluş, 29 Ekim, Orhangazi ve Teğmen Kalmaz İlköğretim Okullarında 155'i kız 290 üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencisi ile anket çalışması, öğretmen ve idare ile sözlü görüşmeler yapıldı.

AKTİF OYUNLAR GÖZDE
Araştırmanın sonuçları şöyle:
* Okul bahçelerinde iki tür kullanım alanı var. Birincisini öğrenciler kullanırken ikinci alan otopark ve depo olarak kullanılıyor. Bitkisel malzemenin büyük bölümü de öğrencilerin kullanmadığı ikinci alanda.
* Öğrencilerin yarıdan fazlası teneffüste dış mekâna çıkıyor ve yüzde 78.2'si aktif davranış ve oyunları tercih ediyor. Ancak öğrencilerin yüzde 66.9'u okul bahçesinden memnun değil ve bu alanları oyunlar ve aktiviteler için yetersiz buluyor.
* Teneffüste aktif olan öğrencilerin vücut kitle indeksi daha düşük.
* İncelenen okullara göre 975 metrekare bahçesi olan Teğmen Kalmaz İlköğretim Okulu'nda vücut kitle indeksi 18.39, bin 350 metrekare bahçesi olan Nebahat Keskin İlkokulunda 17.67, bin 820 metrekare bahçesi olan 29 Ekim İlköğretim Okulu'nda 18, 3 bin 40 metrekare bahçesi olan Kurtuluş İlköğretim Okulu'nda 16.85, 3 bin 705 metrekare ile en büyük bahçesi olan Orhangazi İlköğretim Okulu'nda ise öğrencilerin vücut kitle indeksi 15.90.
* Öğrencilerin yemek tercihleri de incelendi. Okul kantininden yemek alan öğrenciler daha çok vücut kitle indeksine sahip. Kantinden yemek alan öğrenciler evden yemek getirenlere göre daha dengesiz besleniyor ve daha fazla kilolu oluyor.