kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Türkiye’nin ezici çoğunluğu geleneksel olarak evine ayakkabı ile girmiyor. Bunun sağlık başta olmak üzere birçok nedeni var. Başbakan Erdoğan 2007 yılında nüfus sayım memurlarını evinde ayağında terlikleriyle ağırlamıştı...

Modernlik kafada mı, ayakta mı?

Ferhat ÜNLÜ - HABER MERKEZİ
05.03.2009
Türban ve içkiden sonra yeni bir popüler polemiğimiz oldu: "Eve ayakkabıyla girmek bir modernlik alameti midir?" Diyanet İşleri Başkanı "Hiçbir ilgisi yok" diyor. Toplumun çeşitli kesimlerinin genel kanaati; eve ayakkabıyla girmenin insanı modernleştirmeyeceği yönünde..
İLİŞKİLİ HABERLER
Modernlik kafada mı, ayakta mı?
En hararetli siyasi tartışmaların türban ve içki gibi popüler simgeler üzerinden yapıldığı Türkiye, yeni bir simge polemiğine gebe. Yakın gelecekte eve ayakkabı ile girmenin bir modernlik ölçütü olup olmadığını tartışmaya başlayabiliriz. Ev-ayakkabı-modernite ilişkisi polemiğini ateşleyen, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun sözleri oldu. Bardakoğlu, SABAH'a yaptığı açıklamada, "Eve ayakkabı ile girmek modernlik olarak takdim ediliyor. Halbuki bunun modernlikle ilgisi yok. Bunu söyleyenler 'beyaz çoraplı' muamelesi görüyor" dedi.

BATI VE MODERNLEŞME
Bardakoğlu'nun sözleri, ünlü sosyolog Şerif Mardin'in yıllar önce ortaya attığı "Volk" ya da "Köylü İslam"ı kavramıyla ilgili tartışmaları yeni ve güncel bir boyuta taşımaya aday görünüyor. Türk geleneğinde, eve ayakkabısız girmek tercih ediliyor. Batılılar, kendi modernleşmeleriyle uyumlu olarak bunun tersi bir alışkanlık edinmişler. Bu nüansın, Bardakoğlu'nun düşündüğü gibi modernlik tartışmaları ile ilgili olup olmadığını tanınmış simalara sorduk. Konunun; dini, sosyolojik, kültürel, ideolojik ve sıhhi boyutları olduğu için görüşüne başvurduğumuz insanları sanatçı, doktor, sosyolog ve iç mimarlar arasından seçtik. İlginç görüşler ortaya çıktı. Arabeskin babası Orhan Gencebay, bu konuda gelenekçi bir duruş sergileyenlerden. Eve ayakkabısız girmeyi tercih ediyor. Sunucu Metin Uca, ayakkabıyla geziyor, ama -ilginçtir- galoş kullanıyor. Sosyolog-yazar Ali Bulaç, "Ev, Hazreti Musa'dan beri aynı zamanda mabet olarak kullanılır. Bu yüzden evde ayakkabı ile gezmem" diyor.