kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
MB Başkanı Durmuş Yılmaz

Şok faiz indirimi bitti Merkez frene basma sinyali verdi

03.03.2009
Son 4 toplantısında faizleri 5.25 puan indirerek piyasaları şaşırtan Merkez bundan sonraki olası faiz indiriminin son indirime göre daha yavaş olabileceğini duyurdu..
Küresel krizin başlamasının ardından faizlerde sürpriz indirimler yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) frene basmaya karar verdi. Son olarak 19 Şubat'ta kısa vadeli faizleri 1.5 puan düşüren ve gecelik borçlanma faizini tarihin düşük seviyesi olan yüzde 13'ten yüzde 11.50'e indiren Merkez Bankası frene basmaya karar verdi. Dün yayımlanan 19 Şubat'taki Para Kurulu Toplantısı özetlerinde bundan sonraki olası faiz indiriminin son indirime göre daha yavaş olabileceği vurgulandı.

DEZENFLASYON SÜRECİ
Merkez Bankası'nın dezenflasyon sürecinden emin olduğununun vurgulandığı özette önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüşün hızlanacağının tahmin edildi. Açıklamada faiz indirim sürecinin ticari kredi faizi oranlarındaki etkisinin tüketici kredilerine kıyasla daha sınırlı kaldığı vurgulandı. Açıklamada "Şirketlerin talep ettiği kredilerin önemli bölümünün borçların yeniden yapılanmasına yönelik olması kredi kanallarının üretimi destekleyici rolünün sınırlı olduğunun işareti" denildi. İç ve dış finansman koşullarının halen sıkı seyretmesi nedeniyle kredilerdeki toparlanmanın zaman alacağı kaydedildi. Merkez Bankası artan piyasa endişelerine paralel olarak maliye performansına da dikkat çekti. PPK özetinde mali duruşta geçtiğimiz dönemlere kıyasla yapısal anlamda farklılaşma olmadığının varsayıldığı belirtildi.