kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Metrobüs Avrupa'dan Asya'ya geçti

AJANSLAR
Giriş Saati : 03.03.2009 16:53
Güncelleme : 03.03.2009 21:10
Yeni Haber
İstanbul trafiğini rahatlatmak amacıyla hayata geçirilen metrobüsün, Avcılar-Söğütlüçeşme hattı Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla ulaşıma açıldı...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme metrobüs hattının Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi Otoparkı'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, bugün İstanbul adına, İstanbul'un ulaşımı adına tarihi günlerden birine daha şahitlik edildiğini belirtti.

Anadolu ve Avrupa yakasının metrobüsle birleştiğini ifade eden Erdoğan, Avcılar-Topkapı metrobüs hattının kullanımının 2007'de başladığını, sonra Topkapı-Zincirlikuyu arasında hizmet vermeye devam ettiğini, bugün ise Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattının açıldığını söyledi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Yeni hatla birlikte metrobüsün 41 kilometreye ulaştığını bildiren Erdoğan, metrobüsle Avcılar-Topkapı-Zincirlikuyu arasının 38 dakika, Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme arasının ise 25 dakika olacağını kaydetti. Metrobüs hattında şu anda 300 otobüsün hizmet verdiğini, 545 bin yolcu taşındığını belirten Erdoğan, yeni hatla birlikte günde 1 milyon yolcuya ulaşmanın hedeflendiğini dile getirdi.

Avcılar-Beylikdüzü, Kadıköy-Bostancı ve Harem-Kozyatağı arasında da metrobüs hattı yapılacağını anlatan Erdoğan, İstanbul gibi devasa bir şehirde, bir dünya metropolünde ulaşım sorunlarını çözmenin ciddi maliyet ve çaba gerektirdiğini, İstanbul'un ulaşımına şu ana kadar yaklaşık 17 milyar TL harcandığını bildirdi.

KÖPRÜ 7 DAKİKADA

150 günde inşa edilen Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme metrobüs hattı, yolculuk süresini 25 dakikaya indirecek. 11.2 kilometrelik hatta, Boğaziçi Köprüsü geçişinde, normal trafik içinde seyredecek metrobüs, köprüyü de ortalama 7 dakikada geçecek. Metrobüs, Zincirlikuyu'dan köprü girişine geldiğinde normal trafiğe katılırken Anadolu Yakası'ndaki köprü çıkışında ise yeni inşa edilen alt tünelden geçerek yolun ortasındaki özel yola girecek.

Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattında Zincirlikuyu, Boğaziçi Köprüsü, Burhaniye Mahallesi, Altunizade, Acıbadem, Uzunçayır, Hasanpaşa, Söğütlüçeşme istasyonları yer alıyor. Yeni hatta günde ortalama 300 bin yolcu taşınması hedefleniyor. 11 kilometrelik yeni hatta 7 alt geçit, 5 köprü, 3 viyadük var. Metrobüsün Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattı, 90 milyon TL'ye mal oldu.

AVCILAR-SÖĞÜTLÜÇEŞME ARASI 63 DAKİKA

Törenle açılan Avcılar-Zincirlikuyu metrobüs hattından sonra 11,2 kilometre uzunluğundaki Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattı da devreye girmiş oldu. Hattın 150 günde tamamlanmasıyla birlikte Avcılar'dan Söğütlüçeşme'ye kadar olan 40,6 kilometrelik yol, metrobüs aracıyla 63 dakikada katediliyor. Avcılar-Sögütlüçeşme arası metrobüs hattının toplam maliyeti 366 milyon dolar oldu. Günde 300 adet metrobüs aracı 2 bin 900 sefer yaparak 750 bin kişi taşıyacak.

10 YENİ ARAÇ HİZMETTE

Her birinin yapımı 8 ay süren 10 metrobüs aracı hizmete girecek. Saatte 60 kilometre hız yapabilen metrobüsler, 230 yolcu kapasiteli. Çevre dostu Metrobüsler, 3 otobüse bedel hizmet veriyor, personel, işletme ve yakıtta tasarruf sağlıyor. Boyu 26 metre olan metrobüslerde, 4 güvenlik kamerası bulunuyor. Özel olarak üretilen, 26 metre uzunluğundaki araçların her biri 1 milyon 200 bin euro.

İSTANBUL'UN KENDİNE ÖZGÜ ÇÖZÜMLER ÜRETMESİ

Türkiye'nin hemen her şehrinde ulaşım sorunlarının ülkedeki ve dünyadaki deneyimler sayesinde çözüldüğünü ancak İstanbul'un kendine özgü çözümler üretmesi, projelerini kendisinin oluşturması gerektiğini kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

''Günde 600 aracın trafiğe çıktığı bir şehirde sorunların ne denli büyük olduğunu tasavvur edersiniz. Ama insaf sahibi olmayanlar, kusura bakmayın, yine söyleyeceğim. Medya, yine kaydına, köşesine düşeni kullanır biliyorum. Bekara karı boşamak kolay. Sorumluluğu olmayanlar için atıp tutmak kolay. İstanbul'un adresini bilmeyenlerin söylediği şeyler ortada. (Biz gelince ulaşım sorununu kökten çözeceğiz) diyorlar. Acaba bunun kökü nerede? Sor bulamaz. Fakat biz İstanbul'u iyi biliriz. İstanbul'un bu noktadaki sıkıntılarını iyi biliriz.

Bu zihniyetler bu ülkede iktidar olduktan sonra bir katlı köprülü kavşak dahi yapmamışlardır, yapamamışlardır. Biz gelince bunları yaptık. Şimdi başladılar tünel konuşmaya bizim iktidarımızla birlikte... Bunların kitaplarında tünel münel diye bir şey yok. Bize bunlar dağları bıraktılar, biz Ferhat olduk dağları deldik. 12 kilometreye ulaşan 11-12 tünel açtık. Bolu Dağı tünelini bırakıp kaçtılar. Yapamadılar. Ve 'ne olacak' diye sorulduğunda verdikleri cevap şuydu, 'Burayı acaba patates deposuna mı döndürsek yoksa doğalgaz mı stoklasak?' Bunları konuşmaya başladılar. Ama bizimle işin rengi değişti. Olmaz denilen şeyler oldu.''

''BU DA İYİ BİR CİKLET''

Bir ulaşım projesini oluştururken maliyet, çevresel özellikler, nüfus, çarpık kentleşme gibi birçok parametreyi dikkate alarak adımlarını attıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Hamdolsun'' diye başladığı konuşmasını ''Köşe yazarları bu hamdolsuna da çok takılmışlar. Ben diyorum ki güle güle kullanın. Bu da iyi bir ciklet'' diye sürdürdü.

İstanbul'da bu zihniyetin ''ilkleri gerçekleştirdiğini, dünyaya örnek olacak projelere imza attığını'' ifade eden Erdoğan, 2004-2008 döneminde ulaşıma ayrılan parayla İstanbul'un çehresinin değişmeye başladığını söyledi.

İstanbul'da bir modern şehirde olması gereken her şeyin bulunduğunu kaydeden Erdoğan, ''Son 5 yılda İstanbul'a 105 köprülü kavşak yapıldığını düşünürseniz ulaşıma İstanbul Büyükşehir Belediyesinin verdiği önemi zaten görürsünüz. Fakat ilginçtir ki bazıları 'katlı köprülü kavşaklar çözüm değildir' diyor'' şeklinde konuştu.

"GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN İFADE ETTİĞİ, HANİ 'DEMİR YOLLARLA ÖRDÜK' DİYOR YA, İŞTE BİZ ŞİMDİ ONU YAPIYORUZ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Farklı yönetimlerle çalışmak kolay değil. Herkes bizim gibi iyi niyetli değil. Farklı siyasi parti de olsa 'gel kardeşim' diyoruz, bu şehir için ne gerekiyorsa biz yanındayız... Gel, yeter ki sen ortaya eser koy, proje koy. Çünkü bizim derdimiz Ahmet, Mehmet, Hasan Hüseyin değil. Biz bağcı ile uğraşmıyoruz, biz milletçe üzüm yiyelim istiyoruz'' dedi.

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesince yapımı tamamlanan Avcılar-Söğütlüçeşme metrobüs hattının 3. etabı olan Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattının açılında yaptığı konuşmada, ulaşım alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Katlı köprülü kavşakları yaptıklarını belirten Erdoğan, buna karşı çıkanlar bulunduğunu, karşı çıkanların dünyayı gezip görmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, ''Biz, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkmak için gereken ne varsa bunları yapacağız. Biz işimize bakıyoruz. Biz hizmetle siyaseti yapıyoruz. Farkımız bu'' diye konuştu. Tünel inşaatlarının devam ettiğini anımsatan Erdoğan, bu ay içerisinde bazı tünel geçişlerinin açılışının gerçekleştirileceğini dile getirdi.

''İstanbul'da artık 7 tepeyi tünellerle delerek Şirin'e, yani milletime çok daha kolaylıkla ulaşmış olacağız'' diyen Erdoğan, kentte otoparklar konusunda da ciddi adımlar atıldığını, toplu taşımada, deniz taşımacılığında, raylı sistemde tarihi ölçekte projelerin tamamlandığını bildirdi. Başbakan Erdoğan, 13.5 kilometre uzunluğundaki Marmaray projesiyle Asya ile Avrupa'nın birbirine bağlandığını anımsatarak, böylece Pekin ile Londra'nın birbirine bağlandığını söyledi. Erdoğan, ''Bizim sınırlarımızın ulaştığı yere bunların hayalleri bile ulaşamaz'' dedi.

İstanbul için Cumhuriyet'in 100. yılında, 2023 yılında çok iddialı hedeflerinin olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, ''İstanbul'un hangi semtinde, hangi mahallesinde olursa olsun her bir İstanbullu kardeşim, azami 10 dakika içinde metrobüse veya bir raylı sistem istasyonuna ulaşma imkanını yakalamış olacak'' diye konuştu.

KARA YOLU TAŞIMACILIĞINDA ARTIŞ

Son 5 yılda İstanbul'da kara yolu taşımacılığında günde 5 milyon 600 bin kişilik artış sağlandığını kaydeden Erdoğan, 2004 yılında raylı sistemle taşınan yolcu sayısı 532 bin kişi iken şimdi bunun 1 milyonu aştığını söyledi. Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

''Bakın biz, hani vardır ya, kuyuya kimse bakmaz. Çünkü görmez. O yerin altında. Ama o da hayırlı bir iş. Ama minare bittiği zaman herkes görür. Ve bazı hayır sahipleri de minare dikmeye gayret eder. Gel de kuyu yapalım bak suya ihtiyacımız var. Biz diyoruz ki, ona da ihtiyacımız var, ona da ihtiyacımız var. Şunu demek istiyorum, şu anda Boğaz'ın 82 metre derinliğinden 11 tüp birleştirildi ve Üsküdar, Sirkeci ile birleştirildi. Ama inanıyorum ki İstanbullu vatandaşlarımın belki de ciddi bir kısmı 'yapma ya Boğaz'ın altında öyle bir şey var. Biz bu denizin altından hakikaten raylı sistemle geçecek miyiz?' diyor. Evet geçeceğiz. 2013 yılında geçeceğiz. 149 yıl önce Sultan Abdülhamid Han'ın bu hayaliydi. Bu hayali biz gerçekleştirdik. Bizden önce gelenler lafını yaptı. Biz ise icrasını yaptık. Şu anda bu çalışmalar devam ediyor.''

Erdoğan, birinci köprü yapıldığında karşı çıkanlar olduğunu, karşı çıkanların bugün de var olduğunu, ama bugün bir elin parmak sayısını geçmediğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ikinci köprü yapıldığında da karşı çıkanlar olduğunu hatırlatarak, ''Bakın biz üçüncü köprüyü konuşuyoruz. Başladılar karşı çıkmaya. Kardeşim hem ulaşım sıkıntısı diyorsun... Diyoruz ki üçüncü köprüye de Türkiye'nin ihtiyacı var. Tüp ve tünel ihtiyacı var. Tüp geçitlere ihtiyacı var. İkinci tüp geçidin de ihalesini yaptık. Bir raylı tüp geçit, bir de lastikli araçlar için tüp geçit... Onun da ihalesi yapıldı. Kazma vurulacak'' diye konuştu.

Tüm bunlar bitirildiğinde İstanbul'un ulaşımdaki sıkıntısının büyük ölçüde tamamlanacağını vurgulayan Erdoğan, üçüncü köprü bittiğinde ağır vasıtaların tamamını kuzeye yönlendireceklerini bildirdi.

HIZLI TREN PROJESİ

Ankara-İstanbul arasındaki hızlı tren projesinin de çok önemli olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, Ankara-Eskişehir etabını bu ayın 15'inde açacaklarını, projenin İstanbul'a kadar uzanmasıyla Ankara-İstanbul arasının 2 saat 15 dakika olacağını kaydetti. Erdoğan, Ankara-Konya arası hızlı tren çalışmasının da sürdüğünü ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

''Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettiği hani demir yollarla ördük diyor ya, işte biz şimdi onu yapıyoruz. Demir ağlarla örmeyi yine biz yapıyoruz. Bunlar Atatürkçüyüz falan diyorlar ya... Bunlar Atatürk üzerinden geçinenler, O'ndan prim yapmaya çalışanlar. Atatürk muasır medeniyetin üstüne çıkmayı hedef olarak gösterdi. Ne yaptınız bunca zamandır? Zaten tek partili dönemden sonra tek başınıza iktidar olamadınız. Bundan sonra da olamayacaksınız. Mümkün değil. Şu ülkede 'Biz medeniyet adına şunu yaptık' deyin. Yapmadınız. Dikili ağacınız yok.''

Kadıköy'de bulunan Devlet Malzeme Ofisi'nin yerini İstanbul Büyükşehir Belediyesine yeşil alan olması için devredeceklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, ayrıca Bağdat Caddesi üzerinde bulunan Tarım ve Köyişleri Bakanlığına ait yeri de devredeceklerini, oranın da altının otopark, üstünün yeşil alan yapılacağını kaydetti. Erdoğan, İstanbul'un her yönüyle ele alınmasının kendilerine nasip olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Kaçak yapılaşma, gecekondulaşma bütün bunlarda bir dayanışma içinde olmamız lazım. İlçe belediyeleri, Büyükşehir Belediyesinin bir dayanışma içerisinde yürümesi lazım. Merkezi yönetim bir dayanışma içinde olması lazım. Ah... Siz benim derdimi bilseniz? Büyükşehir Belediye Başkanı olarak metro konusunda teminat mektubu alamadım, o günün hazinesinden. 4.5 yılım geçti. Teminat mektubunu almadığımız halde çalışmalarımızı kendi imkanlarımızla yürüttük.

Nelerimize engeller koydular. Farklı yönetimlerle çalışmak kolay değil. Herkes bizim gibi iyi niyetli değil. Farklı siyasi parti de olsa 'gel kardeşim' diyoruz. Bu şehir için ne gerekiyorsa biz yanındayız... Gel, yeter ki sen ortaya eser koy, proje koy. Çünkü bizim derdimiz Ahmet, Mehmet, Hasan, Hüseyin değil. Biz bağcı ile uğraşmıyoruz, biz milletçe üzüm yiyelim istiyoruz. Derdimiz bu.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şehirler güzelleşsin, modern hale gelsin istediklerini belirterek, metrobüs olayının dünyada bile istisna olduğunu, hem ucuz, hem de kısa zamanda hizmete giren bir yatırım olduğunu bildirdi. Erdoğan, metrobüs ile 63 dakikada Söğütlüçeşme'den Avcılar'a gideceklerini belirterek, ''Vakit nakittir değil mi? Bazıları para yok diyor. İşte bu para. Bu paradır. Bu para öyle kazanılır. Her şeyden tasarruf'' dedi.

Vatandaşın aracını otoparka çekip toplu taşım aracına binmesi gerektiğini de kaydeden Erdoğan, 63 dakikada alınan bu yolun, arabayla 2 saatte alınabileceğini söyledi. Vatandaşların ''5 saat'' demesi üzerine de Erdoğan, o kadar olmayacağını söyledi.

KADİR TOPBAŞ'A ÇEVRE BERATI

Konuşmaların ardından törene katılan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı çevre dostu çalışmalar dolayısıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a ''çevre beratı'' verileceğini belirtti. Çevre beratını Topbaş'a, Başbakan Erdoğan takdim etti.

Avcılar-Söğütlüçeşme metrobüs hattının 3. etabı olan Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattının açılışı daha sonra Başbakan Erdoğan, Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, aralarında Burhan Kuzu'nun da yer aldığı İstanbul milletvekilleri ile Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Muammer Güler ile AK Parti İl Başkanı Aziz Babuşçu tarafından kurdele kesilerek açıldı.

Erdoğan, ''hayırlı olsun'' dileğinde bulunduktan sonra, hattın Gebze banliyö hattının da aktarma istasyonu olacağını bildirdi. Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra metrobüse bindiler. 63 dakika süren yolculuğun ardından Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler, açılışı yapılacak olan Avcılar Murat Külük Devlet Hastanesi'ne geldiler.

TOPBAŞ: İSTANBUL'A 25 MİLYAR TL YATIRIM YAPTIK. BUNUN 12 MİLYAR TL'Sİ ULAŞIM YATIRIMI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''İstanbul'a 25 milyar TL yatırım yaptık. Bunun 12 milyar TL'si ulaşım yatırımı'' dedi.

Topbaş, Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme metrobüs hattının Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi Otoparkı'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, şehirlerin medeniyetin yeşerdiği alanlar olduğunu dile getirdi. Göreve geldiklerinde 1/100000 ölçekli çevre düzenleme planını yaptıklarını ve bunun iptal edildiğini, hazırladıkları ikinci planın meclisten geçtiğini anlatan Topbaş, bu planın İstanbul'un geleceğine ilişkin kararları içeren önemli bir plan olduğunu söyledi.

Topbaş, tören alanında bulunanlara Fikirtepe Mahallesi ile ilgili Kadıköy Belediyesinin yanlış bir bilgilendirme yaptığını da kaydederek, ''Büyükşehirden 3 emsal talep ettik kabul edilmedi'' dendiğini, oysa böyle bir talebin olmadığını bildirdi.
Mayıs ve Haziran aylarında bu bölgenin planlarının yapılacağını da dile getiren Topbaş, düzenlemelerden kimsenin mağdur edilmeyeceğini kaydetti.

''İstanbul'a 25 milyar TL yatırım yaptık. Bunun 12 milyar TL'si ulaşım yatırımı'' diyen Topbaş, raylı sistem, deniz ve kara ulaşımında ciddi adımlar atıldığını anlattı. Topbaş, kentte yaşamın artık daha konforlu hale geldiğini ve insanlara trafikte kaybettikleri zamanı geri verdiklerini ifade ederek, metrobüsün tercih edilir hale geldiğini ve yolda yapılan düzenlemelerle yeni bir aks oluşturulduğunu söyledi.

''Metrobüsü Söğütlüçeşme'ye getirdik. Sözümüzü tuttuk'' diyen Topbaş, Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattının 150 günde tamamlandığını ve 90 milyon TL'ye mal olduğunu belirtti. Topbaş, günde 300 metrobüs seferi yapılacağını da kaydederek, ''Avcılar-Beylikdüzü ile Harem-Kozyatağı arasında 10'ar kilometrelik metrobüs hattı daha yapacağız'' dedi.

Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme arasında metrobüsün devreye girmesiyle 80 bin aracın trafikten çekileceğini de ifade eden Topbaş, günlük 242 bin litre daha az yakıt tüketileceğini ve çevrenin de daha az karbon salınımı nedeniyle temiz kalacağını belirtti. İstanbul Valisi Muammer Güler de İstanbul trafiğine büyük rahatlık getirecek olan metrobüsün Söğütlüçeşme'ye gelmesinin önemine dikkati çekerek, trafikte toplu ulaşımın gereğine vurgu yaptı.

İstanbul'da 2 milyon 541 bin aracın trafikte olduğunu dile getiren Topbaş, her gün 160 aracın trafiğe girdiğini söyledi. Törene, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Edibe Sözen ile çok sayıda İstanbul milletvekili, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile davetliler katıldı.

TÖREN SIRASINDA PANKART AÇTILAR

Tören sırasında ''Kadıköy'e hoş geldin Son Osmanlı Padişahı Recep Tayyip Erdoğan'' yazılı bir pankart açıldı.

''İBB bursları öde'' yazılı pankarta da tören alanında bulunanlar tepki gösterdi ve pankart toplandı. Pankartı açan iki kişi, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

Bu sırada basın mensuplarının bu olayı görüntülemek istemesi üzerine Başbakan Erdoğan, ''Medya kolay gelsin. Hayırdır. Ne buldunuz? Bırakın şu medyayı işimize bakalım biz. Onlar da kendi işini yapıversin bırakın'' dedi.