kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Kadın eşi için işini bırakmalı mı: Evet'

02.03.2009
ABD'li kadın yazar Basham, "Her Başarılı Erkeğin Arkasında" adlı kitabında 21. yüzyılın en büyük tartışmasını Başkan Obama ve eşi üzerinden yapıyor. Basham, "Gerçek aşk, çiftlerin aynı noktaya birlikte bakmasıdır" diyor..
ABD Başkanı Barack Obama'nın Harvard mezunu eşi Michelle Obama ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in eşi Cherie Booth Blair... Her ikisi de bir devlet adamının eşi olmanın manevi destek sorumluluğunu kariyerlerini yarıda keserek ödedi. Chicago'da bir hastanenin hukuk danışmanlığını yılda 273 bin dolar maaşla yaparken eşinin seçim kampanyaları için işinden ayrılan Michelle Obama, o dönemde senatör olan eşi Barack Obama'nın iki katı para kazanıyordu. Blair'in eşi Cherie Booth da First Lady'lik döneminde hep başarılı bir avukat profili yerine eşine destek olan ve çocuklarına bakan iyi bir anne imajı çizdi. İşte bu iki yaşam öyküsü piyasaya yeni çıkan 'Her Başarılı Erkeğin Arkasında' isimli bir kitabın yazarı Megan Basham'a, "Kadınlar eşlerine yardım etmek için kendi kariyer yolunda yürümekten vazgeçmeli mi?" sorusunu sordurttu. ABD'li yazar Basham kitabında yaptığı tespitlerde, eğitimli bir kadının eşine yardım etmek için işinden ayrılmasını makul bulduğunu gerekçelerle anlatıyor. İşte bir grup feministin tepki gösterdiği kitapta, "Eşiniz için işinizi bırakmak kabul edilir bir tercihtir" tezinin dayandırıldığı gerçekler:

ARAŞTIRMAYA DAYANIYOR
Yale Üniversitesi öğrencileri arasında yapılan bir araştırmada, kız öğrencilerin yüzde 60'ı, çocuk doğurdukları zaman çalışma hayatını bırakmak arzusunda. Kadın günümüz iş dünyasında erkekten daha çok maaş alabiliyor. Ancak bu genel olarak kadının arzulamadığı bir durum. En eğitimli, en çok kazanan kadınlar bile bu konuda erkeğin kendisinden daha üstün olması gerektiği görüşünde. Boşanma davalarına bakıldığında kadınlar da en az erkekler kadar ayrılma teklifi yapabiliyor. Her ne kadar kadınlar kendilerini feminist olarak tanımlasalar da, en mutlu oldukları zamanlar, aile gelirinin üçte ikisinin eşleri tarafından kazanıldığı durumlar. Erkeklerin maddi ve manevi açıdan güçlü olması kadını daha mutlu ediyor. Bu da mutlu evliliğin kilit noktalarından biri olarak ortaya çıkıyor.

FEMİNİST TEPKİ
Basham, kadınların herhangi bir garantisi olmayan işlerde çalışmak yerine, kocalarına kariyer seçimleri konusunda danışmanlık yaparak, onları zayıf ya da yetersiz oldukları konularda uyararak, manevi destek sağlayarak da kendilerini tatmin edebileceklerini söylüyor. Basham kitabında, "Gerçek aşk yalnızca sevdiğinizin gözlerine bakmak değildir. Aynı noktaya birlikte bakmaktır. Obamalar işte gerçekten bunu yapıyor" diyor. Feminist gruplar ise kitaba tepkili. Basham'ın kitabındaki tezleriyle kadınlara erkeğin arkasında 2'nci sınıf muamelesi yaptığını iddia ederek kınama mesajları yolluyor.
Haberin fotoğrafları