kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Berkun Oya

Birdenbire yazılan oyun

MİNE GÜLTEKİN
02.03.2009
Garajistanbul'da yarın sahnelenecek Berkun Oya'nın yeni oyunu Bayrak, iletişimsizlik üzerine. Oya, oyunu İtalya yolculuğunda 'birdenbire' gelen ilhamla yazmış..
Krek Tiyatro Topluluğu 10'uncu yıllarının şerefine sahneledikleri yeni oyunları Bayrak'ın galasını Garajistanbul'da yaptı. Berkun Oya'nın yazıp yönettiği oyun, yarın akşam da aynı sahnede olacak. Yapımda Ayten Uncuoğlu ve Köksal Engür gibi deneyimli oyuncularla beraber, Ali Atay, Bartu Küçükçağlayan, Canan Ergüder, Okan Yalabık ve Uluç Özkök yer alıyor. Bayrak, bir aile üzerinden herkesin yaşayabileceği gerçeklikte öyküsü ile çağın hastalığı 'iletişimsizliğe' vurgu yapıyor ama tek derdi de bu değil. Oya bu konuda: "Oyunun kaba hatlarıyla iletişimsizliğin bayrağını temsil ettiğini söyleyebiliriz. Ama sadece iletişimsizlik kanalı değil, cümlelere bile indirgeyebileceğimiz çeşitli kanallar var; 'İki kişiyi sevebilir insan', 'Oltalar suyun altında karıştı', 'İnsanın istemeden yaptığı hiçbir şey olamaz' gibi. Oyunun ne anlattığını ancak yeni bir oyun yazarak anlatabilirim. Sadece insanların çıktıktan sonra biraz yalnız kalıp, hemen gündelik hayata devam etmemelerini tercih ederim, öyle olursa oyun bir anlamda görevini yerine getirmiş olur," şeklinde konuşuyor. Berkun Oya, Hak adlı oyununu yazmak üzere İtalya'ya giderken, ne Bayrak ne de oyunun 'motto'su sayılabilecek 'Oltalar Suyun Altında Karıştı' cümlesi aklındaymış. Cümleyi kâğıda yazdığında, plansız bir şekilde devamının da geldiğini söylüyor Oya: "Birden çalan bir kapı gibi, gece yarısı odanın içinde terör estiren bir telefon sesine uyandım, o telefonu açtım ve telefondaki ses bu oyunu yazmamı söyledi, gibi oldu bu oyun aslında. Yani beklenmedik şekilde başladı ve sonra akışına bıraktım."

BERKUN OYA FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

ENGÜR: 'KOCA BİR DÜNYA'
Çizgili pijaması ve aile bireylerine mesafeli duruşuyla klasik baba figürünü hakkıyla canlandıran oyuncu Köksal Engür'ün, "Tiyatro hayattan bir kesiti- abartarak söylüyorum- insanların gözüne sokmaktır. Her insanın küçücük anlarda yaşadığı koca bir dünya vardır. Bunların içinde iyilikler de, sapıklıklar da, delilikler de olur. Bu öyle bir oyun" şeklinde nitelediği Bayrak; Berkun Oya'nın daha önceki oyunları ile farklılıklar taşıyor. Bunu da Engür şu sözlerle anlatıyor: "Berkun çok önceden tanıdığım arkadaşım. Daha önce beraber çalıştığımız projeler oldu. Ama seneler sonra böyle bir oyun görünce, Berkun'un çok gelişmiş olduğunu düşündüm. O oyunlar da elbette iyiydi ama Bayrak farklı bir yerde. Eski oyunları sürrealisti, gerçek olmayan bir yerde geçiyordu. Bayrak böyle değil." Ev içinde hep arabulucu rolü üstlenen, en gergin anlarda bile bir tabak meyve ile havayı yumuşatma çabasında olan şefkatli anne rolünde, daha çok dizilerle tanıdığımız oyuncu ve dramaturg Ayten Uncuoğlu karşımıza çıkıyor. Uncuoğlu, teksti ilk okuyuşta çok beğendiğini ve uzun bir aradan sonra yeniden sahnede olmanın büyük bir mutluluk olduğunu söylüyor. Geceye katılan Seçkin Selvi, Dikmen Gürün gibi usta eleştirmenlerden tam not alan Bayrak; yarın garajistanbul'da sahnelenecek. Oyunun kitabının geçen hafta Krek Yayın'dan çıktığı da ekleyelim. Bilgi: 0212 244 44 99