kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

AB zayıfları bırakırsa demir perde açılır

01.03.2009
Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany, AB'nin zayıf üyelerine yardım etmemesi halinde 'demir perdenin' açılacağı uyarısı yaptı AB'nin şu anda gündemindeki soru, ekonomik olarak birleşen Avrupa'nın krizden sonra finansal birlik sağlayıp sağlayamayacağı..
Dünyanın ikiye bölündüğü Soğuk Savaş günleri Avrupa'yı 'Batı Avrupa' ve 'Demir perde' olarak ikiye ayırmıştı. Kriz nedeniyle dün bir ilk gerçekleştirilerek Demir Perde'den yeniden bahsedildi. Brüksel'de bir araya gelen 27 Avrupa ülkesi liderinden bu konuyu açan Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany oldu. Gyurcsany, "Yeni bir demir perdenin açılarak Avrupa Birliği'ni tekrar ikiye bölmesine izin vermemeliyiz" dedi. Macaristan lideri önlem olarak 190 milyar euroluk bir ortak fon önerdi. Bu fon zordaki ekonomilerin yeniden inşasına harcanacak.

300 MİLYAR EURO ŞART
Gyurcsany ayrıca toplamda 300 milyar euroluk bir yardıma gerek duyulduğunu da kaydetti. Bu rakam Doğu Avrupa ülkelerinin milli gelirinin yüzde 30'una tekabül ediyor. Bilindiği gibi Macaristan dışında Polonya, Litvanya ve Slovakya gibi küçük ekonomiler zor durumda ve yardım talep ediyor. Bunun yanında Polonya ve Baltık ülkeleri euroya geçmeleri konusunda AB'yi zorluyor. Amaçları para birimindeki değişiklik ile daha istikrarlı bir ekonomiye kavuşmak. Kendi ülkelerinde işsizlik ve durgunluk önlemleri alan batı Avrupa, diğer ülkeler ile rekabet edebilmek için çeşitli önlemler alıyor. Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, birlikte hareket etme çağrısı yaparak, "Yeniden bölünmüş cepheler istemiyoruz. Doğu ya da batı, kuzey ya da güney" dedi. Ekonomik kriz nedeniyle bir çok ülkede korumacılık politikaları artmıştı.

BİRLİKTE HAREKET
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise krizin büyük bir mali kriz nedeniyle olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi. Acil desteğe karşı olan Merkel, "Avrupa Birliği birlikte hareket etmek zorunda" dedi. Euro Bölgesi Başkanı Jean- Claude Juncker ise doğu ülkelerinin euro'ya geçirilmesi sürecinin hızlanması gerektiğini söyledi. Ancak şu andaki kriterlerden vazgeçilmesinin de anlamsız olduğunu söyledi.