kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Görme özürlü milletvekilleri de gizli oy kullanacak

AA
Giriş Saati : 25.02.2009 11:05
Güncelleme : 25.02.2009 16:26
Yeni Haber
TBMM'nin yeni içtüzüğü için hazırlanan taslakta, görme özürlü milletvekillerinin de refakatçisiz gizli oy kullanmasına imkan sağlayan düzenlemelere yer veriliyor.

Görme özürlü AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, ''Nihayet, refakatçi olmadan gizli oylama yapabileceğim'' dedi.

Gizli oylamalarda kullanılan pulların şekillerinin değiştirilecek olmasının, İçtüzükte yapılması öngörülen değişikliklerden en önemlisi olduğunu ifade eden Ayva, bu doğrultudaki talebini daha önce TBMM Başkanlığına ilettiğini söyledi.

Ayva, demokratik hakların herkes tarafından eşit kullanılması gerektiğini vurgulayarak, ''Eğer toplumun belli kesimi, şartları uygun olmadığından demokratik haklarını kullanamıyorsa, bu demokrasi olmaz'' diye konuştu.

REFAKATÇİSİZ OY KULLANACAK

Özürlü milletvekillerinin de diğerleri gibi her türlü yasama faaliyetine katılması gerektiğini belirten Ayva, Mecliste kullanılan sistemin özürlülerin ihtiyacına cevap vermediğine dikkati çekti.

''Genel Kuruldaki mevcut sistem, kör birinin milletvekili olabileceği düşünülmeden kurulmuş'' diyen Ayva, yeni sistemle bu tür eksikliklerin giderileceğini anlattı.

Katıldığı gizli oylamaları refakatçi eşliğinde yaptığını anımsatan Ayvan, ''Yapılan gizli oylama, ama benim oyum gizli olmuyor. Refakatçi yardımıyla oy kullanmak zorunda kaldığım için gizli oy kullanamıyorum. 300 milletvekili görme özürlü olsa, o zaman gizli oylama yerine açık oylama mı yapılacak. Yeni İçtüzük doğrultusunda kurulacak sistemle yanlışlık gideriliyor. Nihayet, refakatçi olmadan gizli oylama yapabileceğim'' diye konuştu.

Ayva, elektronik oylama ile yoklamaların da görme özürlülere uygun olmadığını belirterek, yeni sistemle bu tür işlemleri yalnız başına yapabileceğini söyledi.

''YAZICI MI GÖTÜREYİM?''

Genel Kurul çalışmaları sırasında kişisel söz taleplerinin yazılı iletildiğini hatırlatan Ayva, ''Kağıda yazı yazamıyorum. Kişisel söz istemek için Genel Kurula yazıcı götürüp, çıktı almam gerekiyor. Şimdiye kadar bir kez dahi söz isteyemedim. Yeni sistemle bu hatalar giderilmiş olacak'' dedi.
Ayva, yeni İçtüzüğün kabul edilmesi halinde Genel Kurula yerleştirilecek tablet bilgisayarların bazılarına sesli sistemin kurulacağını ve görme özürlülerin yazışmada kullanacağı kabartma tuşlu bilgisayar donanımı olacağını bildirdi.

Yasama faaliyetlerinde gerekli dokümana sesli bilgisayar aracılığıyla ulaşabileceğini ve her türlü yazışmalarını yapabileceğini belirten Ayva, kurulacak yeni sistemin, diğer ülkeler için de model teşkil edebileceğini savundu.

İçtüzük taslağında, daha önce gizli oylamada kullanılan kırmızı, yeşil ve beyaz renkli yuvarlak pulların, görme özürlüler ile renk körü milletvekilleri düşünülerek beyaz kare pul kabul, siyah üçgen pul ret, gri yuvarlak pul ise çekimser olacak şekilde değiştirilmesi öngörülüyor.