kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünya, Türk'ün "Kürtçe çıkışı"nı konuşuyor

ANKA
Giriş Saati : 25.02.2009 16:26
Yeni Haber
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün TBMM'deki grup toplasında Kürtçe konuşması yurt dışında da yankılandı. Büyük Batılı medya kuruluşları, Türkiye'deki muhabirleri imzalı haberlerinde "Kürt, Türk tabusuna meydan okudu", "Hükümetin Kürtlerin desteğini kazanma çabasını baltalayabilir", "Milletvekili dil yasasını ihlal etti" gibi yorumlar yaptı.

NYT: "KÜRT TÜRK TABÜSUNA MEYDAN OKUDU"

New York Times gazetesi, "Önde gelen bir Kürt milletvekili Türkiye parlamentosunda tabuları kırarak ve yasaları da ihlal ederek ana dili Kürtçe konuştu" diye yazdı.

ABD'li gazete, Türk'ün dokunulmazlığının olmasına karşın Kürtçe konuşarak risk aldığını belirtirken, Türk hakkında en az dört davanın bulunduğunu, DTP'nin kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

"Milliyetçiler, dehşet içindeydi" diyen gazete, "Konuşma, Ahmet Türk tarafından bir hak mücadelesi olarak sunulursa da Bazıları, partinin Güneydoğu'da oy kazanma girişimi olarak gördü" yorumunu yaptı.

FT: "HÜKÜMETİN KÜRTLERİN DESTEĞİNİ KAZANMA ÇABASINI BALTALAYABİLİR"

Financial Times gazetesi, "Türk politikacısının konuşması kesildi" başlıklı haberinde Türk devlet televizyonu en büyük Kürt yanlısı partinin lideri, tüm siyasi konuşmaların Türkçe yapılmasını hükmeden yasaları ihlal ederek parlamento grubuna Kürtçe ile konuşmaya başladığında canlı yayını kesti" diye yazdı. Gazete şöyle dedi:

"Ahmet Türk'ün çıkışı, Kürtçenin kullanılması konusunda hala var olan hassasiyetlerine vurgu yapıyor ve hükümetin son dönemde, 12 milyon olarak tahmin edilen Kürt azınlığının desteğini kazanma çabalarını baltalayabilir."

Başbakan Erdoğan'ın hem TRT Şeş açılısında hem de Diyarbakır'da birkaç kelime Kürtçe konuştuğunu anımsatan gazete, hakkında kapatılma davasının açıldığına dikkat çektiği DTP'nin hükümetin bu jestlerinin sadece Mart seçimlerinde oy kazanmaya amaçlandığını söylediğini de belirtti.


BBC: "MİLLETVEKİLİ TÜRKİYE'DEKİ DİL YASASINI İHLAL ETTİ"

İngiliz yayın kurumu BBC de, "Sayın Türk'ün canlı TV'deki konuşması kesildi" başlığıyla yayınladığı haberinde "Önde gelen bir Kürt politikacısı, parlamentoda ana dili Kürtçe konuşarak Türk yasalarına meydan okudu" yorumunu yaptı.

Nüfusunun beşte birinin Kürt olmasına karşın kamusal alanda Kürtçe konuşulmasının 1990 yıllarında yasaklandığını söyleyen BBC, konuşmanın DTP hakkındaki kapatma davasındaki savcılık iddialarını güçlendirebileceğini öne sürdü.

Ahmet Türk'ün çıkışının Güneydoğu'nda olumlu karşılandığını, "cesur" bir hareket olarak değerlendirildiğini belirten BBC, "Bütün bunlar, gelecek aydaki önemli yerel seçimdeki Kürt oyları için veriler mücadeleyi yansıtıyor" görüşünü dile getirdi.