kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Elektrik dağıtımında özel sektör dönemi

AA
Giriş Saati : 22.02.2009 10:48
Güncelleme : 22.02.2009 12:27
Yeni Haber
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, elektrik dağıtımında yepyeni bir sistem kurduklarını belirtirken, yatırımların sürekliliği, denetlenmesi, tarifeler, tahsilat, teknolojik yenilikler ve hizmet çeşitliliği gibi bir çok alanda tüketici odaklı yeni bir dönemi inşa ettiklerini bildirdi.

Edinilen bilgiye göre, özel elektrik dağıtım şirketlerinin yöneticileri önceki gün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Kurul üyeleri, Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu, Enerji Bakanlığı ve TEDAŞ'ın üst düzey yöneticileriyle bir araya gelerek ilk uygulamalarını ve sorunlarını anlattı.

Toplantıya katılan bazı özel şirket temsilcileri ''yüksek kayıp ve kaçak oranlarının olduğu, sık arızalanan, otomasyonun olmadığı ve kamu borçları başta olmak üzere tahsilat sorunu olan bir dağıtım sistemi devraldıklarına'' dikkati çekti.

Şirket yöneticileri, bu sorunları aşmak için özel dağıtım şirketlerinin mali yapısı sağlam, uzun dönemli sözleşmeler imzalayabilecek güçlü şirketler olmasını gerektiğini belirtirken aydınlatma bedellerinin ve elektrik borçlarının tahsil edilmesi ve yatırımların nasıl izleneceği konusunda yeni düzenlemeler beklediklerini ifade etti.

Toplantıya katılan British International Power şirketi uzmanları da İngiltere'de 1990'lardan itibaren elektrik dağıtım ve üretim tesislerinin özelleştirilmesi sonucunda ne tür sonuçlar alındığına dair sunumlar yaptı.

EPDK BAŞKANI KÖKTAŞ

EPDK Başkanı Hasan Köktaş konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, son 6 ayda 24 şehri içeren 4 bölgenin özelleştirilmesi ile birlikte elektrik dağıtımının yaklaşık yüzde 25'inin özel sektöre geçtiğini hatırlattı.

Bu sayının bu yıl içinde artmaya devam edeceğini ve 30'u bulacağını ifade eden Köktaş, özel şirketlerden sürekli yeni yatırımlar yaparak hizmet kalitesini artıracaklarını belirtti.

Elektrik dağıtımında yepyeni bir sistem kurduklarını vurgulayan Köktaş, yatırımların sürekliliği, denetlenmesi, tarifeler, tahsilat, teknolojik yenilikler ve hizmet çeşitliliği gibi bir çok alanda tüketici odaklı yeni bir dönemi inşa ettiklerini söyledi.

Köktaş,'' Önümüzdeki dönemde tüketiciler daha nitelikli ve kesintisiz bir hizmet alacaklar, dağıtım şirketlerinin elektrik arz güvenliğine de çok önemli katkısı olacak'' dedi.

ŞİRKETLER KALİTE VE NİTELİKLİ HİZMETE ODAKLANIYOR

Özelleştirmeler ve devir sonucu elektrik dağıtımını üstlenen aralarında Sabancı, Akcez, Aydem, Alarko ve Kiler'in de yer aldığı 7 özel şirket çalışmalarına başlarken, şirketler ilk uygulamalarında özellikle elektrik abonelerine daha kaliteli ve nitelikli hizmet verilmesi üzerine odaklanıyor.

Şirketler ayrıca abone izlemeye yönelik otomasyon sistemlerinin geliştirilmesine de öncelik veriyor.

Özel sektöre devredilen ve devredilecek olan elektrik dağıtım şirketleri ile kapsadığı iller şunlar:

Akedaş: Kahramanmaraş, Adıyaman
Aras EDAŞ: Erzurum, Bayburt, Kars, Ardahan, Erzincan, Ağrı, Iğdır
Aydem EDAŞ: Aydın, Denizli, Muğla
Başkent EDAŞ: Ankara, Kırıkkale, Karabük, Çankırı, Zonguldak, Kastamonu, Bartın
KCETAŞ: Kayseri ve civarı
Meram EDAŞ: Konya, Karaman, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir
SEDAŞ: Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu