kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Prof. Dr. Zafer Üskül

9 yıllık dava süreci onu da AİHM'ye itti

21.02.2009
Türkiye'de insan hakları ihlallerini inceleyen komisyonun başkanı Üskül, adil yargılanma hakkı elinden alındığı gerekçesiyle AİHM'de dava açıyor..
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül ile Ergenekon soruşturması kapsamında bir süre gözaltında tutulan eski YÖK Başkanı Prof.Dr. Kemal Gürüz arasındaki 9 yıllık dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınıyor. Üskül, kendisine iki kez üst üste haksız yere olumsuz sicil veren Kemal Gürüz ve eski rektör Vural Ülkü'ye açtığı tazminat davasının hâlâ sonuçlanmaması üzerine "adil yargılanma hakkım elimden alındı" diyerek, bu hafta AİHM'ye gidiyor. Türkiye'de insan haklarına saygı ve bu konudaki gelişmeleri izlemek için TBMM'de kurulan İnsan Hakları Komisyonu Başkanı'nı, AİHM'de hak aramaya iten süreç, 9 yıl önce başladı. Anayasa hukukçusu Üskül, Mersin Üniversitesi'nde Rektör Yardımcısı olarak görev yaparken üst üste iki kez hakkında olumsuz sicil verildi. Üskül, Adana 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, verilen kararın objektif kriterlere uymadığı gerekçesiyle önce yürütmeyi durdurma kararı verdi, sonra da işlemi iptal etti. Üskül de bunun üzerine Kemal Gürüz ve Rektör Vural Ülkü'yü mahkemeye verip, tazminat istedi. Üskül 2004'te ikisinden toplam 25 milyar liralık tazminat kazandı ancak, temyiz süreci tam bir yılan hikâyesine döndü. Dava, iki kez Yargıtay tarafından bozulunca toplam 3 kez yerel mahkemede ele alındı. Aradan 9 yıl geçmesine karşın karar kesinleşmeyince AK Parti Mersin Milletvekili Üskül, makul yargılanma süresi geçtiği gerekçesiyle AİHM'de dava açmaya karar verdi.

BİTMEYEN DAVA SÜRECİ
Üskül, 1999 sonunda Ülkü ve Gürüz hakkında tazminat davası açtı. Yerel mahkeme, 2.5 yıl sonra görevsizlik kararı verdi. Karar Üskül'ün başvurusu üzerine Yargıtay'da bozuldu. Yerel mahkemede dava tekrar görüldü, 2004'te faizle birlikte Ülkü ile Gürüz'ün ayrı ayrı 12 milyar 500 bin lira ödemesine karar verildi. Bu kez de karşı taraf temyiz etti. Yargıtay, yine bozdu. Yerel mahkeme de Yargıtay kararına uyarak tazminata gerek olmadığı kararı verdi. Şimdi de Üskül, Yargıtay'a götürmeye hazırlanıyor.
Haberin fotoğrafları