kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Müjde Işıl: Emin olmak ya da olmamak

Sinema dergisi
Giriş Saati : 06.02.2009 09:24
Güncelleme : 06.02.2009 22:49
Yeni Haber
John Patrick Shanley’nin Pulitzer ödüllü aynı adlı tiyatro oyunundan sinemaya uyarladığı "DOUBT/ŞÜPHE", önyargıyı sorgulayan konusu ve Meryl Streep ile Philip Seymour Hoffman’ın performansıyla öne çıkan, son yılların en güçlü dramlarından biri..
"Bir miktar şüphe ile yaşamayı öğrenmek zorundayızSinemacıların ortak eğilimi hep bir soru sorup filmin sonunda da onu cevaplamak oldu. Bense 'Şüphe'de seyircinin filmin sonunda bir cevapla değil 'Ne güzel bir soru' diyerek salondan ayrılmasını istedim. Böylece bu hikâye, seyircinin hikâyesi haline geldi." Kendi oyunundan uyarladığı ikinci filmini böyle tanımlıyor yönetmen/senarist John Patrick Shanley.

Oyun yazarı John Patrick Shanley, 1987 yılında "Moonstruck/Ay Çarpması" ile En İyi Orijinal Senaryo Oscar'ı kazandığında sinema camiasında da yıldızı parlamıştı. 1990'da ise "Joe Versus the Volcano/Joe Yanardağa Karşı" ile ilk kez kamera arkasına geçmiş; sinemanın en sevilen çiftlerinden olacak ve ileride beraber iki filmde daha romantizm rüzgârları estirecek Tom Hanks ve Meg Ryan'ı ilk defa biraraya getirmişti. Sonrasında tiyatro için yeni oyunlar yazdı; sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek birkaç filmin senaryosuna katkıda bulundu. Aradan geçen 18 senenin ardından, kendi yazdığı ancak hep başkalarının sahneye koyduğu "Doubt/Şüphe" adlı tiyatro oyununun sinemaya uyarlamasıyla ikinci kez yönetmen koltuğuna oturdu.

Hikâye, John F. Kennedy'nin öldürülmesinin ertesinde, ABD'de ırkçılığın devam ettiği, Vietnam Savaşı'na asker gönderme hazırlığının yapıldığı yani hem siyasal hem de sosyal çalkantıların tavan yaptığı bir dönemde, 1964 yılında geçer. Bronx'taki St. Nicholas adlı Katolik kilise okulunun müdiresi, disipline ve korkunun gücüne inanan Rahibe Aloysius'dur (Meryl Streep). Peder Flynn (Philip Seymour Hoffman) ise Rahibe Aloysius'un ve dolayısıyla okulun katı geleneklerini değiştirmek için çabalamaktadır. O sonbahar okula ilk defa siyahi bir öğrenci kabul edilir. Zamanla Rahibe James'in (Amy Adams) kafasında bazışüpheler belirir. Rahibe James'e göre Peder Flynn, Donald Miller adlı bu öğrenciye gereğinden fazla yakınlık göstermektedir. Genç rahibe bu şüphesini Rahibe Aloysius ile paylaşır. Rahibe Aloysius da gerçeği ortaya çıkarıp Peder Flynn'i okuldan attırmak için harekete geçer. Suçlamayı reddeden Peder Flynn ile onun bir çocuk tacizcisi olduğuna inanan Rahibe Aloysius arasında çetin bir mücadele başlar.

Film, John Patrick Shanley'nin Pulitzer Ödülü kazanmış ve New York Drama Eleştirmenler Birliği tarafından 'sezonun en iyisi' seçilmiş aynı adlı tiyatro oyununa dayanıyor. Shanley, 80'lerin başından itibaren Danny and the Deep Blue See, Italian American Reconciliation, Four Dogs and a Bone gibi birçok Broadway dışı oyuna imza attı. Doubt ise yazarın Broadway'de sahnelenen ilk oyunu olma özelliğini taşıyor. İlk olarak 23 Kasım 2004'te Manhattan Theatre Club'da, Doug Hughes'ın rejisiyle sahnelenen oyun, ertesi sene Broadway'e transfer oldu ve Mart 2005'te Walter Kerr Theatre'da seyirciyle buluştu. Yurt dışı turnelere çıkan oyunun 2006'da Fransa'daki bir temsilini de Roman Polanski yönetmişti. 525 kez sahnelenen Doubt, 2005'te En İyi Oyun başta olmak üzere 4 dalda Tony Ödülü kazandı.

(...)

Seyirciyi ikiye bölecek bir karakter Peder Flynn karakterinden çok etkilenen Hoffman "Öncelikle onu modern bir düşünür olarak tasvir edecektim. Onun kadere, dine ve hayattaki birçok şeye karşı farklı bir tarzı vardı. Kilisenin savunduğu statükoya meydan okuyordu" diyor. Öyküdeki çatışmayı ise şöyle değerlendiriyor: "Rahibe Aloysius ve Peder Flynn pek çok açıdan birbirine benziyor bence. İkisi de son derece güçlü kişilikler ve ikisini de hiç kimse yolundan geri çeviremiyor. Rahibe, Peder'i kendi hayatına, kimliğine ve kiliseye karşı bir tehdit olarak algılıyor. Peder ise onu, bağlı olduğu cemaatine karşı bir tehdit olarak görüyor. Aralarındaki en önemli fark şu ki, Rahibe Aloysius şüpheyle yaşayamıyor; bir doğruya ve yanlışa, yani kesinliğe ihtiyacı var. Peder Flynn ise bilinmeyenin dünyasında var olmaya çalışıyor." Aktör, canlandırdığı karakterin suçlu olup olmadığı yönünde kendisinin bir hüküm verdiğini ancak bu düşüncesini oyuncu arkadaşları ya da yönetmenle paylaşmadığını söylüyor. Her izleyicinin bu konudaki kararını kendi kendine vermesi gerektiği konusunda da yönetmenle hemfikir. "Hikâyenin en muhteşem tarafı, hiçbir şeyi açıkça göstermemesi. Karakterlerle empati kurmak zorundasınız. Bence insanlar Peder Flynn hakkında bölünecek." Hoffman, rolüne hazırlanırken belli bir din görevlisini kendisine model almamakla birlikte Katolik kilisesine gitmiş ve rahiplerin görevlerini adamakıllı öğrenmiş. Öte yandan "Hikâye aslında tümüyle kilise hakkında değil" diyor aktör. "Genel olarak insanlarla ilgili."

"Capote"deki performasıyla Oscar kazanan ve "Charlie Wilson's War/Charlie Wilson'ın Savaşı"ndaki rolüyle de Oscar'a aday olan Philip Seymour Hoffman'ın, "Doubt" ile bir Oscar adaylığı daha alması kimseyi şaşırtmayacak sanırız. Keza 14 kez Oscar'a aday gösterilip 2 kez ("Kramer vs. Kramer/Kramer Kramer'e Karşı" ve "Sophie's Choice/Sophie'nin Seçimi") ödül kazanan Meryl Streep için de bu ihtimal yüksek. "Doubt/Şüphe"nin Amy Adams ve/veya Viola Davis'e Yardımcı Kadın Oyuncu dalında adaylık (hatta ödül) getireceği ise kesin gibi.

Önyargıyı sorgulayan konusu ve oyuncularının performansıyla umut vaat eden "Şüphe" bu yılın en çok konuşulacak filmlerinden biri olabilir.