kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsrail'den "Ermeni soykırımı" misillemesi

ANKA
Giriş Saati : 30.01.2009 14:32
Güncelleme : 30.01.2009 21:38
Yeni Haber
İngiltere'de yayınlanan ünlü haftalık dergi The Economist, İsrail'in Gazze'de saldırısı sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak olan resim ve kompozisyon yarışmasının iptal gerekçesinin İsrail'den Türkiye'ye yapılan "Yoksa, Ermenistan Soykırımı ile ilgili okullarımızda programlar düzenleriz" tehdidi olduğunu iddia etti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İsrail'in Gazze saldırısı nedeniyle 12 Ocak 2009 tarihinde bir genelge yollayarak Filistinlilere destek kapsamında bir dizi etkinlik yapılmasını istedi. Bakan Çelik, gönderdiği genelgede, "İlk ve ortaöğretim kurumlarında Filistinİnsanlık Dramı konulu bir resim ve kompozisyon yarışması düzenlenecek, dereceye girenler ülkemizde ve yurt dışında çeşitli platformlarda sergilenerek kamu oyunda gerekli duyarlılığın sağlanmasına katkıda bulunulacaktır" ifadesini kullanmıştı. Ancak İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy'nin Türk Dışişleri Bakanlığı ile irtibata geçmesi sonrasında yeni bir genelge yayınlanarak, resim ve kompozisyon yarışması iptal edilmişti.

İSRAİL, TÜRK YETKİLİLERİ "İKNA" ETTİ

The Economist ise söz konusu yarışmaların iptal nedeni ile ilgili önemli bir iddia ortaya attı. Dergide, İsrailli yetkililerin Milli Eğitim Bakanlığı'nın Türk okullarında Filistinli çocuklar için bir dakika saygı duruşunun yapılmasına ilişkin genelgesine kızdığı belirtilerek, İsraillilerin, Türk okullarında düzenlenmesi de öngörülen kompozisyon ve resmi yarışmasının iptal edilmesi için Türk yetkilileri "ikna" ettiği ifade edildi. Dergi, Türk yetkililerin "ikna" edilmesinin sebebi olarak ise "İsrailli yetkililerinin, İsrail okullarında "Ermeni soykırımı'nın tartışılacağı bir etkinliği düzenleyerek yanıt vermeye hazırlandığı" iddiasını ortaya koydu.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ise ANKA'ya yaptıkları açıklamada, dergide yer alan iddialarla ilgili duyum almadıklarını, söz konusu iptalin sebebinin ise iki ülke arasındaki ilişkilerden kaynaklandığını savundular.