kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Seçimler hem istikrar hem de Maliki'nin popülaritesi için bir sınav...

Giriş Saati : 30.01.2009 09:56
Güncelleme : 30.01.2009 21:38
Yeni Haber
Yaklaşık 15 milyon Iraklı seçmen yarın sandık başına giderken, hem ülkenin istikrarı hem de şiddet olaylarını azaltmayı başardığını söyleyen Başbakan Nuri El Maliki'nin popülaritesi sınavdan geçecek.

6500 oy verme merkezinin güvenliğini yüz binlerce Iraklı polis sağlayacak. 4 yıl önce, seçim güvenliğini sağlamak Amerikan desteği olmadan mümkün değildi. 2005'teki seçimler sırasında Irak'ta bir günde işlenen cinayet sayısı 60, bugün ise 10...

Kürt ve Şii rakipleri tarafından iktidarı ''gasp etmekle'' suçlanan Maliki'ye gelince, Başbakan bu seçimi kendisi hakkında yarı referandum gibi görüyor. Aday olmasa da etkisini kullanan, ülkenin kangreni yolsuzlukla mücadele sözleri veren ve Kürtlerin toprak heveslerini reddeden Maliki, on kadar Şii partiyi bir araya getiren laik ''Hukuk Devleti Koalisyonunu'' destekliyor.

Din eğilimli küçük Şii partisi El Dava'nın lideri olan Maliki Nisan 2006'da iktidara geldiğinde kimse onun siyasi geleceğini parlak görmüyordu, ama Mart 2008'de radikal Şii lider Mukteda Sadr milislerine karşı başarılı operasyonu onu parlattı. Uzmanlar, 2007'de farklı direniş gruplarına karşı ABD ile ortaklaşa başlattığı operasyonun meyvelerini toplamış olmasının onun gerçek başarısı olduğu görüşünü savunuyor.

Operasyondan önce pek tanınmayan Maliki, ardından ''güçlü adam'' olarak görülmeye başlandı. Uluslararası Kriz Grubu'na göre, Maliki'nin başlıca hedefi, hem pozisyonunu korumak hem de bunu yaparken, Abdülaziz El Hakim'in Irak İslam Yüksek Konseyi ile Sadr yanlıları arasındaki dengeyi sürdürmek.

Irak'ta işlerin normale dönmesi için bir başka önemli nokta ise Sünnilerin seçimlere katılımı olacak. 1400 yıllık iktidarlarını kaybeden ve 2005'teki seçimleri boykot eden Sünniler, böylece Sünnilerin çoğunlukta olduğu Musul bölgesinde aslan payını Kürtlere kaptırmıştı.

Yarınki seçimler, aynı zamanda farklı Sünni liderler arasında bir mücadele anlamına da geliyor.

SEÇİM KAMPANYASI SONA ERDİ

Irak'ın 18 vilayetinden 14'ünde yarın yapılacak yerel seçimler için seçim kampanyaları, bu sabah yerel saatle 07.00'da sona erdi.

Oy verme merkezlerinin açılacağı, yarın saat 07.00'a kadar adayların toplantı, halka ya da televizyonlara seçimlerle ilgili açıklama yapma hakkı bulunmuyor.

YAKLAŞIK 15 MİLYON SEÇMEN YARIN SANDIK BAŞINA GİDİYOR

Irak'ta yaklaşık 15 milyon seçmen yarın, 3 yıldan fazla bir süredir ilk kez sandık başına gidiyor.

Irak'ın 18 vilayetinin 14'ünde, vali ve vilayet yönetimlerini belirleyecek vilayet meclisi seçimleri, ülke tarihinde bir kilometre taşı olarak gösteriliyor.
2009 yılının federal bütçesi vilayetler için 2,4 milyar dolarlık yatırım öngörüyor.

14 bin 431 adayın 18 vilayetin 14'ünde 440 sandalye için yarışacağı tek turlu seçimlerde seçmenlerin farklı listeler arasında seçim yapmak ile seçilen bir listedeki özel bir aday için oy verme hakkı da bulunuyor.

Seçimler, kuzeydeki Erbil, Dohuk ve Süleymaniye ile Kerkük'te yıl içinde daha sonra yapılacak. Seçim kanunu, listelerin en az yüzde 25'inin kadın adaylardan oluşmasını öngörüyor. Şu ana kadar 3 bin 912 kadın aday bulunuyor. Listelerden biri bir ya da iki sandalye alırsa bu sandalyeye kadın atanmayacak ama liste 3 sandalye kazanırsa bu durumda 2 erkek bir kadın atanabilecek. Listenin üçten fazla sandalye kazanması halinde ise toplam sandalye sayısı üçe bölünecek ve kadınlara kaç sandalye verileceği hesaplanacak.

Azınlıklar için da bazı kotalar mevcut. Bağdat, Ninova ve Basra'da 3 sandalye Hristiyanlara ayrılıyor. Sebalara Bağdat'ta bir, Yezidilerle Şabaklara Ninova'da birer sandalye ayrılıyor.

Seçim yapılacak vilayetler ve sandalye sayıları ise şöyle:

Vilayet: El Anbar. Başkenti Ramadi. Sandalye sayısı: 29
Vilayet: Babil. Başkenti Hille. Sandalye sayısı: 30
Vilayet: Bağdat. Başkent Bağdat. Sandalye sayısı: 57
Vilayet: Basra. Başkenti Basra: Sandalye sayısı: 35
Vilayet: Divaniye. Başkenti Divaniye. Sandalye sayısı: 28
Vilayet: Diyala. Başkenti Bakuba. Sandalye sayısı: 29
Vilayet: Kerbela. Başkenti Kerbela. Sandalye sayısı: 27
Vilayet: Maysan. Başkenti: Amara. Sandalye sayısı: 27
Vilayet: Muthanna. Başkenti: Samava. Sandalye sayısı: 26
Vilayet: Necef. Başkenti Necef. Sandalye sayısı: 28
Vilayet: Ninova. Başkenti Musul. Sandalye sayısı: 37
Vilayet: Selahaddin. Başkenti Tikrit. Sandalye sayısı: 28
Vilayet: Vasit. Başkenti: Kut. Sandalye sayısı: 28
Vilayet: Zikar. Başkenti: Nasıriye. Sandalye sayısı: 31

Seçim Komisyonuna göre, ilk seçim sonuçlarının 3 Şubatta alınması bekleniyor.