kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yeni Patrik, İstanbul ile 'arayı düzeltecek'

ATİNA STELYO BERBERAKİS
30.01.2009
Rus Ortodoks Kilisesi'nin Rus milliyetçisi yeni patriği Kirill, ilk iş özerklik tartışmaları nedeniyle Fener Rum Patrikhanesi ve Ukrayna Kilisesi ile yaşanan gerilimi dindirmeye çalışacak..
Rusya Ortodoks Kilisesi, Patrik Aleksiy'in ölümünden sonra yeni liderini seçti. SSCB'nin dağılmasından sonra giderek güçlenen Rus Ortodoks Kilisesi'nin yeni lideri seçilen Kirill, halk arasında iyi bir hatip, çağdaş bir din adamı ve popüler bir kişilik olarak tanınıyor.

TÖREN PAZARA
Ancak Kirill'in Rus milliyetçisi yanı ve ekümeniklik tartışmalarında Rus Ortodoks Kilisesi'ni nasıl bir etkiye kavuşturacağı hem Rus yönetimi hem de diğer ülkelerdeki Kiliseler tarafından yakından takip ediliyor. Pazar günü Moskova'da yapılacak görkemli bir törenle atanacak olan Kirill'in Rusya ile yalnız siyasi değil dini ilişkileri de bozuk olan Ukrayna ile de nasıl bir uzlaşma sağlayacağı merak ediliyor. Ukrayna'nın Rusya etkisinden kopmak için bir adım olarak gördüğü Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ne Rus Patrikhanesi'nden ayırarak özerklik tanıması ve kendilerini İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi'ne bağlamaya çalışması iki ülkenin arasını açmıştı.

MÜSLÜMAN KARDEŞ
Rus Patrikhanesi'nden ayrılarak Fener Rum Patriği'nin liderliğini kabul eden Estonya ile de arayı ısıtmaya çalışacak. SSCB'nin 80 yıllık döneminde 'ateistlik' doğmasıyla ülkeyi yöneten siyasilere de Kilise'nin bu etkinliği karşısında yeni bir tavır belirlemek düşüyor. Rus basını, Patrik Kirill'in geçen yıl bir basın toplantısında İslam dünyası ile ilişkilerin geliştirilmesinden yana olduğunu söylemesine dikkat çekti. Bir röportajda "Müslüman kardeşlerimizin sesini dinlemek zorundayız" demişti.