kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''İsrail geçişleri hemen açmalı''

Giriş Saati : 28.01.2009 09:24
Güncelleme : 28.01.2009 23:54
Yeni Haber
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un insani işler sorumlusu John Holmes, İsrail'in Gazze'ye geçişleri hemen açması gerektiğini belirtti.

Holmes ve Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kurumunun (UNRWA) üst düzey yetkilisi Karen Abuzeyd, Güvenlik Konseyine Gazze'deki insani durumla ilgili bilgi verdiler.

Gazze'den yeni dönen Holmes, İsrail'in, Gazze'ye insani yardım ve inşaat malzemelerinin ulaştırılması için geçişleri tamamen açması gerektiğini kaydetti. Holmes, Gazze'de İsrail saldırılarında 1300 kişinin öldüğünü, 5300'den fazla insanın yaralandığını ve bu rakamların yaklaşık üçte birini çocukların oluşturduğunu söyledi. Gazze'de 21 bin evin yıkıldığını ya da ciddi hasar gördüğünü de belirten Holmes, 50 bin Filistinlinin BM binalarına sığındığını bildirdi.

Holmes, hem İsrail'in hem de Hamas'ın 3 hafta süren çatışmalar sırasında sivillere zarar verdiğini ve uluslararası insani hukuk kurallarını çiğnediklerini kaydederek, iki tarafın da yaptıklarından sorumlu tutulmaları ve hesap vermeleri gerektiğini ima etti.

Gazze'deki 1.5 milyon nüfusun 1.3 milyonunun acil gıda yardımına gereksinim duyduğunu anlatan Holmes, BM'nin 2 Şubat'ta Gazze için uluslararası yardım talebinde bulunacağını bildirdi. Holmes, Gazze'deki Filistinlilerin yaşam koşullarının kesinlikle iyileşmesi gerektiğini ifade ederek, Gazzelilerin uluslararası toplumdan izole edilmelerinin aşırı uçları da güçlendireceği uyarısında bulundu.

UNRWA yetkilisi Karen Abuzeyd de Gazze'de BM binalarına yapılan saldırılar başta olmak üzere İsrail'in uluslararası hukuka aykırı davranışlarının soruşturulması gerektiğini söyledi. Abuzeyd, Gazze'de okulların, üniversitelerin, konutların, fabrikaların, dükkanların ve çiftliklerin sistematik olarak yıkıma uğradığını da vurguladı.

Holmes, toplantının ardından gazetecilerin soruları üzerine ise İsrail tarafından BM binalarına yapılan saldırılarla ilgili halen yanıt beklediklerini belirtti.