kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rusya'dan Obama'ya zeytin dalı

CİHAN
Giriş Saati : 28.01.2009 10:11
Güncelleme : 28.01.2009 23:54
Yeni Haber
Rusya ABD'nin doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füze savunma sistemlerine karşı Avrupa'nın ortasında yer alan Kaliningrad şehrine nükleer başlık taşıyabilen İskender füzeleri yerleştirme kararını durdurdu.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in ABD füzelerini etkisiz hale getirmek için önerdiği teklifle ilgili çalışmalar askıya alındı. ABD'nin yeni Devlet Başkanı Barack Obama yönetiminin füze savunma sistemi ile ilgili kararı yeniden ele alacakları yönündeki değerlendirmelerin Moskova'nın geri adım atmasında etkili olduğu belirtiliyor. Yeni ABD başkanının yakın çevresinin Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyelikleri konusunda alternatif formüller üzerinde durmasının da Kremlin'i rahatlattığı kaydediliyor.

Rusya'nın İnterfaks haber ajansı askeri kaynağa dayanarak verdiği bilgide, Rusya'nın kararının yeni ABD yönetiminin füze savunma sistemi ile ilgili planlarında etkili olması bekleniyor. ABD eski Başkanı George W. Bush döneminde Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'ya dahil edilmesi ve doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze kalkanı nedeni ile Moskova-Washington hattında soğuk savaş rüzgarları esmişti. Rusya'nın Gürcistan müdahalesi sonrası kopan ilişkiler yeniden onarılmaya çalışılıyor.
Rusya Devlet Başkanı Medvedev dün de ABD Başkanı Barack Obama ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek ikili ilişkilerin onarılmasını önermişti.

Obama'nın Nisan ayında Moskova'ya bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. Askıya alınan Rusya-NATO gayri resmi toplantılarının ilki de önceki gün gerçekleşti. NATO sözcüsü James Appathurai NATO ülkelerinden herhangi bir şikayetleri olmadığını, ilişkilerin ileriye taşınması konusunda hemfikir olduklarını açıklamıştı. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov Münih'de 6 Şubat'ta ilişkilerin geliştirilmesi için ilk kez bir araya gelecek.

ABD'nin yeni Devlet Başkanı Obama ile temiz bir sayfa açmak isteyen Rusya, Afganistan operasyonlarına destek vermeye hazır olduğunu açıklamıştı. Özbekistan'da temaslarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Obama'nın Afganistan politikasını gözden geçirme kararını memnuniyetle karşıladığını, özellikle NATO güçlerine her türlü lojistik desteği vermeye hazır olduklarını belirtmişti. NATO birliklerinin lojistik desteğinin yüzde 75'i Pakistan üzerinden sağlanıyor. Ancak buradan gerçekleşen sevkiyat büyük risk taşıyor. Afganistan'a gerçekleşen NATO sevkiyatının yarısının Taliban tarafından çalındığını ya da yok edildiği kaydediliyor.