kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hamas'tan ABD'nin Ortadoğu temsilcisi'ne davet

AA
Giriş Saati : 28.01.2009 10:29
Güncelleme : 28.01.2009 23:54
Yeni Haber
Hamas, İsrail'le kalıcı bir ateşkes anlaşmasına yönelik Kahire'deki temaslar sürerken, yeni bir ulusal birlik hükümeti oluşturuluncaya kadar Türk ve Avrupalı gözlemcilerin sınır geçişlerinde görev yapmasına itirazı olmadığını bildirdi, ancak sınır boyunca güvenli bölge oluşturulması önerisine karşı çıktı.

Hamas sözcülerinden Fevzi Barhum yerel Filistin ajanslarından Ramatan'a yaptığı açıklamada ayrıca, ABD'nin yeni Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell'i Gazze'ye davet etti, Mitchell'in bölgeyi ziyaret edip, İsrail'in 3 hafta süren savaşın yarattığı yıkımı yerinde görmesini istedi.

Barhum, Mısır aracılığında yapılan dolaylı ateşkes görüşmelerinde, İsrail tarafından, tüm Gazze Şeridi sınırı boyunca 500 metre genişliğinde bir güvenli bölge oluşturulması, sınır geçişlerinde Avrupalı ve Türk gözlemcilerin bulundurulması ve 1,5 yıllık bir ateşkes anlaşmasına varılması önerileri aldıklarını söyledi.

Barhum, İsrail tarafının ayrıca, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılması ile ilgili bir anlaşmaya varılıncaya kadar, sınır geçiş noktalarının kısmen açılmasını önerdiğini anlattı.

Sınır boyunca güvenli bölge oluşturulması talebini kabul edilemez bulduklarını belirten Barhum, bu toprakların Filistinlilere ait olduğunu vurguladı.

Barhum ayrıca, sınır geçişlerinin kısmen açılmasını öngören herhangi bir ateşkes önerisini de kabul etmeyeceklerinin altını çizdi ve "sınır geçişlerinin açılması konusunun Şalit meselesi ile bağlantısının bulunmadığını" kaydetti.

Fevzi Barhum, bir ulusal birlik hükümeti kuruluncaya kadar sınır geçiş noktalarında Avrupalı ve Türk gözlemcilerin bulundurulmasına ise itirazları bulunmadığı söyledi.

Hamas sözcüsü, örgüt yönetiminin İsrail tarafının getirdiği öneriler üzerinde değerlendirme yaptığını ve bu değerlendirmelerin tamamlandıktan sonra Mısır'a verileceğini ifade etti ancak tarih vermedi.
Barhum, yeni bir ateşkes öncesinde tüm geçiş noktalarının açılması ve ablukanın kaldırılmasının, sorunların çözümüne yardımcı olacağını da belirterek, "Bu konularda top bizde değil, İsrail tarafında" diye konuştu.
Dün Kisufim'de, sınırda İsrail devriyesine ait bir zırhlı araçta meydana gelen patlama ile ilgili sorular üzerine Barhum, bu konuda bilgi sahibi olmadıklarını kaydetti.

Öte yandan, Gazze'de El Kaide ile bağlantısı olduğu öne sürülen "Tevhid ve Cihad Tugayları" adlı örgüt, Kisufim'deki saldırıyı üstlendi. Örgütün, Filistin yerel ajanslarına bu konuda açıklama gönderdiği öğrenildi.