kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Sigara fetvası" tartışma yarattı

Giriş Saati : 28.01.2009 14:53
Güncelleme : 28.01.2009 23:54
Yeni Haber
Endonezya'da sigara tiryakileri ve sigara şirketleri, Ulema Konseyi'nin sigara içilmesini kısıtlayan fetvasını sert biçimde eleştirdi.

Ulema Konseyi (MUI), geçen hafta sonu yayımladığı fetvasında, sigara içmeyi tamamen yasaklamadı, ancak kamusal alanlarda sigara içilmesini ve hamilelerle çocukların sigara içmesini yasakladı.

Müslüman bir borsacı olan Abdul Hardiyanto (38), tepkisini "fetva nedeniyle kızgınım, çünkü babam ve dedem sigara tiryakisi ve bu fetvaya göre şimdi onlar günahkar oluyor" sözleriyle dile getirdi.

Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi ve 5. büyük tütün üreticisi olan Endonezya'da fetvalar yasal olarak bağlayıcı değil ama fetvalara uymayanların günahkar olacağı şeklinde bir baskı var.

Adhitya Wisina ise "MUI kendini ne sanıyor? Sigara içmeye devam edeceğim, çünkü din bu konudan uzak durmalı. Bu tür şeylerle ilgili hükümetin yaptığı düzenlemeler var" dedi.

Sigara alışkanlığının yaygın olduğu ve bir paket sigaranın 1 dolar gibi ucuz bir fiyata satıldığı Endonezya'da, başkent Cakarta dahil bazı kentlerde kamuya açık alanlarda sigara içmek yasak, ancak bu yasak büyük oranda ihlal ediliyor.

36 yaşındaki bir Müslüman kadın olan Dewi Astuti ise "eğer kendi param varsa kimse benim sigara almamı engelleyemez" diye konuştu.

SİGARA ÜRETİCİLERİ DE TEPKİLİ


Fetva, verdikleri vergilerle devlet gelirlerinin yüzde 10'unu karşılayan tütün ve sigara üreticilerinden de tepki gördü.

Doğu Java'daki Jember bölgesi Tütün Üreticileri Derneği Başkanı, Endonezya resmi haber ajansı Antara'ya verdiği demeçte, fetvanın tütün üreticilerine zarar vereceğini söyledi. Sanayi Bakanı da fetva nedeniyle bu yıl sigara üretiminin yüzde 5-10 düşebileceğini kaydetti.

Endonezya tütün sektörünün yıllık cirosu 8 milyar dolar civarında.

ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU VE SAĞLIKÇILAR MEMNUN

Bu arada sağlıklı yaşam kampanyası yapan kuruluşlar ve ulusal çocuk komisyonu ise sigara içimini kısıtlayan fetvayı memnunlukla karşıladı.

Komisyon yaptığı açıklamada, Endonezya hükümetinden sigarayla mücadelede daha çok şey yapmasını ve Dünya Sağlık Örgütü'nün Sigaranın Kontrolü için Çerçeve Anlaşması'nı imzalamasını istedi.