kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kızlarda sünnetin önlenmesi için ebeveynlerle sözleşme

Giriş Saati : 28.01.2009 13:56
Güncelleme : 28.01.2009 23:54
Yeni Haber
Hollanda hükümeti, bazı Müslüman ülkelerden gelen ailelerle kız çocuklarını sünnet ettirmemeleri konusunda sözleşme imzalamak istiyor.

Halk sağlığı, refah ve spordan sorumlu Devlet Bakanı Jet Bussemaker, Sudan, Somali, Etiyopya, Eritre gibi ülkelerden gelen Müslümanların ülkelerine yaptıkları seyahat sırasında kız çocuklarını sünnet ettirdiklerinin görüldüğünü belirterek, bunun önlenmesi için tedbir alacaklarını bildirdi.

Bu bağlamda ebeveynlerle, kız çocuklarının sünnet ettirildiğinin, Hollanda'ya dönüşte belirlenmesi halinde cezaya çarptırılmalarını öngören bir sözleşme imzalamak istediklerini belirten Devlet Bakanı Bussemaker, konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

Bakana göre böyle bir sözleşme, aileler ve kızı sünnet ettirmek isteyen çevreler üzerinde baskı unsuru oluşturabilecek.

Bussemaker, benzer bir uygulamanın Fransa'da yürürlüğe konulduğunu ve olumlu etkilerinin görüldüğünü belirtti.

Bakanın verdiği bilgiye göre, Somali, Sudan, Etiyopya, Eritre gibi ülkelerden gelerek Hollanda'ya yerleşmiş olan yabancıların kendi ülkelerini ziyaretlerinin ardından kız çocukları aile hekimleri tarafından kontrol edilebilecek. Ayrıca sünnet açısından risk grubuna giren kız çocuklarına ilişkin bir de elektronik bilgi dosyası oluşturulacak.

Hollanda'da, kadın sünneti açısından riskli kabul edilen ülkelerden gelen 16 bin dolayında kız çocuğu, 35 bin dolayında da yetişkin kadın bulunuyor.

Bakanlığın verilerine göre, her yıl ortalama 500 kız çocuğu sünnet ettiriliyor. Ancak bu sayının buz dağının görülebilen kısmı olduğu, gerçek rakamın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.