kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"NATO, Taliban'la savaşı kaybediyor"

CİHAN
Giriş Saati : 28.01.2009 10:16
Güncelleme : 28.01.2009 23:54
Yeni Haber
Düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS), NATO'yu oluşturan müttefik ülkeler arasında giderek artan gerilim yüzünden birliğin Afganistan'da Taliban'a karşı yürüttüğü savaşı kaybettiğini bildirdi.

The Telegraph gazetesinin haberine göre, merkezi Londra'da bulunan enstitü, Taliban'ın intihar bombacı sayısını arttırdığını, daha önce sakin ve barış içinde olan bölgelerde operasyonlara giriştiğini belirtti. Buna karşın küresel ekonomik kriz nedeniyle NATO müttefiklerinin askeri harcamalarını kıstıklarını ve baskı altında olduklarını duyurdu.

IISS'nin uyarısı, ABD Başkanı Barack H. Obama'nın Avrupalı dostlarını Afganistan'a daha fazla asker yollamaya teşvik ettiği bir döneme denk geldi. Almanya başta olmak üzere pek çok NATO üyesi, Afganistan'daki asker sayısını azaltmaktan yana.

IISS'nin açıklamasında, Taliban'ın geçtiğimiz 12 ay içerisindeki faaliyetlerinin azalmadığı, aksine sessiz bölgelere sıçradığı ifade edildi. Bildiride, "NATO güçleri taktik değiştiren ve güçlenen Taliban'a ayak uydurmakta zorlanıyor. Uluslar arası Güvenlik Destek Gücü (ISAF)'ın konumu yeniden değerlendirilmeli. Müttefiklerin giderek artan gerilimi, operasyonların etkililiğine zarar veriyor" ifadeleri kullanıldı.

Kuruluş, Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerinin zayıf olduğu bölgeleri özellikle seçtiğine dikkat çekti. ABD önderliğindeki koalisyon tarafından eğitilen Afgan Ulusal Ordusu'nun 2010 yılına kadar 80 bin kişilik güce ulaşması hedefleniyor. Ancak bugün asker sayısı halen 60 binin altında.
Taliban rejiminin devrildiği 2001 yılından bu yana en kanlı saldırılara sahne olan Afganistan'da, son iki yılda meydana gelen şiddet olaylarında 10 binden fazla insan hayatını kaybetti.