kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Coen’lerin yeni filmi komediden trajediye doğru bir yol alıyor.

Bir aptallıklar komedyası!

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
27.11.2008
Coen kardeşlerin son filmi için SİNEMA'nın koyduğu başlık son derece doğru: Bu tam bir 'Aptallıklar Komedyası'.
Tüm kahramanları, sanki Washington'da bir salgın çıkmış da herkese bulaşmış gibi, temel özelliği aptallık olan davranışları art arda diziyorlar. İçki tutkusu yüzünden bakanlıktaki işinden olup anılarını yazmaya başlayan istihbaratçı Cox, etek düşkünü eski koruma görevlisi ve spor meraklısı ajan Harry Pfaffer, bir spor salonunda çalışan ve aklını estetik operasyonlara takmış geçkin sarışın Linda Litzke, aynı salonun 'aptal sarışın' (ama bu kez erkek!) çalışanı Chad (Brad Pitt!). Cox'un gözü dışarda ve haşin kişilikli karısı Katie ve daha başkaları. Tüm bu kişiler, en tipik Coen filmlerindeki gibi, giderek kararan ve aptallıklarına önce güldüğümüz kişileri trajediye doğru sürükleyen bir serüven yaşıyorlar.
Film, kardeşlerin Dayanılmaz Zulüm filmi gibi klasik Amerikan komedisine şapka çıkartmıyor. Çünkü o filmlerde egemen olan zekadır, tüm diyaloglar da hınzır esprilere dayanır. Bu filmdeki zeka, ana kişilerin sahip olduğu bir erdem değil. Zeka onların görülme ve yorum biçimlerinde yatıyor. Ve bu öylesine iyi yapılmış ki, 95 dakika boyunca eğleniyorsunuz. Ama dudaklarınızda acı bir tebessüm olduğu halde, insanların nasıl olup da bu denli aptal olduklarına şaşarak! Tüm oyuncular olağanüstü. Ve de eleştirisini FBI, CIA, Washington yönetimi gibi tepedeki kurumlara da uzatan bu film, tüm sinemaseverlere, ayrıca son dönemde aptallığa dayalı komedilere pek merak saran yerli filmcilere öğütlenir.

Aramızda casus var * * * *
( Burn after Reading)
Yönetim ve senaryo: Joel ve Ethan Coen
Görüntü: Emmanuel Lubezki
Müzik: Carter Burwell
Oyuncular: George Clooney, Frances McDormand, John Malkovich, Tilda Swinton, Brad Pitt, Richard Jenkins, David Rasche, J. K. Simmons/ Amerikan filmi.