kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

81 ilin valisi Çankaya Köşkü'nde

AA
Giriş Saati : 23.01.2009 16:37
Güncelleme : 23.01.2009 23:02
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, vatandaşların ülkenin her köşesinde yarınından emin, korkusuz ve güven içinde yaşamasından daha önemli bir şey olamayacağını belirterek, güvenlik sağlanırken mülkiyet hakkı, düşünce, ifade, din ve vicdan özgürlüğü gibi temel hak ve hürriyetlere müdahale edilmemesi gerektiğini söyledi.

Gül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve 81 ilin valisiyle Çankaya Köşkü'ndeki öğle yemeğinde bir araya geldi.

Atalay, 2 gün süren valiler toplantısında 2008 yılının değerlendirildiğini, 2009 yılının gündeminin belirlendiğini söyledi.

Bu yılki toplantıda yaklaşan yerel seçimlerin ele alındığını anlatan Atalay, seçimlerin güven içinde yapılabilmesine yönelik her türlü tedbirin alınması için çalışma yapıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül de konuşmasına, büyük fedakarlıkla çalışan valilerle bir arada olmanın memnuniyetini dile getirerek başladı.

Valilerin vizyonları, temsil ve yönetim kabiliyetinin, bulundukları yerde devletin görünen yüzü olduğunu belirten Gül, ''Köklü bir devlet geleneğine sahip olan büyük bir milletin, devleti temsil noktasında görevli mensupları olarak, en önemli vazifemizin, devletimizle milletimizin tüm bireyleri ve kesimleri arasında karşılıklı güvene dayalı sıcak ve samimi bağları güçlendirmek olduğuna inanıyorum'' dedi.

Ülkenin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine, kentlerinden köylerine kadar her karış toprağında valilerin fedakar çalışmalarının izinin görüldüğünü anlatan Gül, devletin ve hükümetlerin belirlediği politikaların hayata geçirilmesinde ve uygulanmasında, istenilen başarıların elde edilmesinde en büyük görev ve sorumluluğun valilere düştüğünü kaydetti.

''VATANDAŞ ODAKLI KAMU HİZMETİ''

Cumhurbaşkanı Gül, valilerin, kamu hizmetlerinin sunulmasında ''vatandaşa uzak bürokratik kültür''den, ''vatandaş odaklı kamu hizmeti kültürü''ne geçişin önde gelen uygulayıcıları olacağını ifade etti.
Devletin kurum ve kuruluşlarının hantallıktan kurtarılması, verimliliğin artırılması, vatandaş odaklı hizmet sunulması, kamu yönetiminde açıklık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerinin yerleştirilmesi noktasında valilere önemli görevler düştüğüne dikkati çeken Gül, valilerin, klasik anlamda idarecilik yerine liderlik yapması ve modern yönetişim anlayışı çerçevesinde, toplumun tüm kesimleriyle iletişim ve işbirliği içinde olması gerektiğini vurguladı.

''Proje ve fikirlerin merkezden, Ankara'dan gelmesi beklenmemelidir'' diyen Gül, kentlerde yatırım imkanlarının tespit edilerek, bu imkanların ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtılması ve yatırımcıların buralara çekilmesi konularında çalışmalar yapılmasının önemine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, bir ilde başarı sağlamanın en önemli şartlarından birinin, o ildeki kamu kurum ve kuruluşlarının, yöneticilerin, müteşebbislerin ve halkın işbirliği, uyum ve dayanışma içinde çalışması olduğunu söyledi.

GÜVENLİK-HUKUK SINIRLARI DENGESİ

Valilerin görev ve sorumluluklarının başında halkın huzur ve güvenliğinin tam olarak sağlanmasının geldiğini belirten Gül, şöyle devam etti:
''Güvenlik, toplum hayatının vazgeçilmez ihtiyaçlarından biridir. Devletin öncelikli varlık sebeplerinden biri de şüphesiz bu ihtiyacı en iyi şekilde karşılamaktır. Kanun hakimiyetini, kuralların hakimiyetini, nizamı sağlamak öncelikle sizin görevinizdir ve halkın da en temel ihtiyacı budur. Güvenliğin olmadığı, kuralların işlemediği bir yerde diğer arzu ettiğimiz görevlerin yerine getirilmesi, başarıların olması da mümkün değildir. Vatandaşlarımızın ülkemizin her köşesinde yarınından emin, korkusuz, huzur ve güven içinde yaşamasından daha önemli bir şey olamaz. Dolayısıyla görev yerlerinizde emniyet ve asayişin, huzur ve güvenliğin en iyi şekilde sağlanması her zaman önceliğiniz olmalıdır.
Bu görev yerine getirilirken ülkemizin demokratik bir hukuk devleti olduğu unutulmamalı, Anayasamızda temel ilke olarak ortaya konan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkeleri asla göz ardı edilmemeli, vatandaşlarımızın yaşam, mülkiyet, düşünce, ifade, din ve vicdan gibi Anayasamızla ve uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış temel hak ve hürriyetlerine müdahale edilmemelidir. Güvenliği sağlamakla görevli kolluk birimlerinin görevlerini yerine getirirken büyük bir hassasiyet içinde olması, hukukun sınırları dışına hiçbir şekilde çıkılmaması da tabii ki önem arz etmektedir.''

''SEÇİM GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI''

Cumhurbaşkanı Gül, yaklaşan yerel seçimlerin, ülkenin her köşesinde huzur ve güven içinde geçirilmesi için gereken tedbirlerin şimdiden alınması gerektiğini vurgulayarak, ''Seçim sürecini ve seçim güvenliğini sabote etmek isteyenlere karşı teyakkuzda olunmalı ve buna asla fırsat verilmemelidir'' dedi.

Valilerin, özellikle eğitim ve sağlık alanında yürütülen projelere bütün imkanlarını seferber ederek destek vermesini isteyen Gül, yaşlılara, kadınlara, kız öğrencilere ve engellilere yönelik kampanyaların yaygınlaştırılmasında valiler ve eşlerine büyük görevler düştüğünü söyledi.

Gül, hayırseverlerin yapacağı katkılar konusunda bürokratik engellerin kaldırılmasının ve bu tür yardımların özendirilmesinin ihmal edilmemesini de istedi.

Sosyal yardım ve desteklerin, vatandaşın hakkı, devletin de görevi olduğunu ifade eden Gül, valilere, ''Yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını zamanında ve onları rahatsız etmeden gideriniz. Yardımların insan onurunu zedelemeden dağıtılmasına hassasiyet gösteriniz. İlinizde bulunan yetiştirme yurtlarına, huzur evlerine ve sığınma evlerine ilginizi eksik etmeyiniz'' diye seslendi.

''ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLERE SAHİP ÇIKIN''

Valilerden şehit ailelerine ve gazilere sahip çıkmalarını özellikle istediğini dile getiren Gül, ''Unutmayalım ki en değerli varlıkları olan çocuklarını, eşlerini, babalarını bu ülke için feda edenleri asla garip, yalnız ve kimsesiz bırakmamamız gerekir. Onlar hepimize bırakılmış birer emanettir. Onların her türlü ihtiyacını hiç kimseye fırsat vermeden birinci elden gayet titiz bir şekilde yerine getirmek valilerimizin görevi olmalıdır'' diye
konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, halkla devletin kucaklaştırılmasının, halkın içinde olmanın, vatandaşın sorunlarına adil ve insancıl yöntemlerle çözüm aramanın, demokratik kültürü özümsemenin yönetim anlayışı açısından taşıdığı önemi yineleyerek, valilerin başarısının aynı zamanda devletin başarısı olacağını kaydetti.