kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Anne sütü bebeğin ilk aşısıdır"

Giriş Saati : 23.01.2009 13:49
Güncelleme : 23.01.2009 20:30
Yeni Haber
Anne sütünün bebeklerde ilk 6 ayda tüm besin gereksinimini tek başına sağlayabildiğini belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Tamer Parıldar, doğumdan sonra gelen ilk sarı sütün çok değerli olduğunu ve bebekleri hastalıklara karşı koruyan ilk aşı değerini taşıdığını söyledi.

Anne sütü ile beslenen bebeklerin diğer bebeklere oranla daha zeki olduklarını ifade eden Dr. Parıldar, şunları kaydetti: "Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt, bebek için çok önemlidir, çünkü bebeği hastalıklara karşı korur, bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Ayrıca annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirmedir."

Parıldar, "Anne sütü ileriki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sağlar. Anne sütü, bebeğin ilk altı ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerini içeren ideal besin kaynağıdır. İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Anne sütünün hazmı kolaydır, kaynatmak gerekmez. Daima taze, temiz ve bebeğe vermek üzere hazırdır" şeklinde konuştu.

Yeterli miktarda su ve vitamin içerdiği için bebeğin her türlü ihtiyacını anne sütünün karşılayabileceğini dile getiren Parıldar, tamamen doğal olan anne sütünde bebeğin büyümesi için gerekli olan maddelerin inek sütünden daha fazla olduğunu ifade etti.

Anne sütünde yeterli miktarda su ve vitamin bulunduğu için, çok sıcak iklimlerde bile bebeğe su vermeye ve ilk altı ayda meyve suyuna gerek olmadığını vurgulayan Parıldar, "Anne sütü alan bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha zeki olurlar. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan koruyor. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli oluyor ve kanser oranının daha düşük olduğu biliniyor. Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde, pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür" diye konuştu.

Uzm. Dr. Tamer Parıldar, anne sütünün özeliklerini ve faydalarını şöyle sıraladı: "Anne sütü, her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besindir. Her zaman, temiz ve mikropsuzdur. Daima hazır ve bedava. Özel harcama gerektirmez. Tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir. İshal, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlardan korur. Bebeklerin daha zeki olmasını sağlar. Bebeğin su ihtiyacını tam olarak karşılar, ayrıca su verilmesine gerek yoktur. Doğumdan sonra gelen ağız sütü, bebeği hastalıklardan korur. Bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar. Emzirme, annenin sağlığını korur, meme ve rahim kanseri olma riskini azaltır. Bebeğinizi İlk 6 ay sadece anne sütüyle besleyin."

(CİHAN)