kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
İzzet Öz, SABAH'a verdiği röportajda "Partiye gelenlere sürprizim var" diyor.

"Sevgilimüzikseverlermerhaba, ben İzzet Özzzz..."

MİNE GÜLTEKİN - SABAH
19.01.2009
Müziğe 42 yıldır kulak veren İzzet Öz, 23 Ocak gecesi The Hall'da yine ilkleri yaşatacak. Öz'ün sürpriz yerli nostaljik videolarla yüklü gecesinde, Pink Floyd'dan Moğollar'a, Sertab Erener'den Amy Winehouse'a kadar, 'yok yok'..
İzzet Öz 1967'de müzik sektörüne girdiğinde yalnızca Türkiye değil, tüm Dünya değişime sahne oluyordu. Yurt dışında The Beatles, Jimi Hendrix, The Doors, Jethro Tull; Türkiye'de ise Barış Manço, Erkin Koray gibi efsaneler yeni yeni ortaya çıkıyor, geniş kitleler merak ve heves içinde onları izliyordu. Henüz 20 yaşındaki Öz de, işte böyle bir 'devrim' esnasında, müzik kariyerinde ilk adımı attı ve TRT Radyosu'nda işe başladı. Önce transkripsiyon bölümünde çalışan Öz, kısa süre sonra bu akımları milyonlara duyurmak için mikrofon başına geçti ve radyo programlarına başladı. Yüzlerce radyo programını; televizyon programları, belgesel filmler, toplama albümler, yayın danışmanlıkları ve bunların peşinden gelen onlarca ödül izledi. Ve şimdi İzzet Öz, 23 Ocak'ta The Hall'da yapılacak Önce İzzet Öz Vardı başlıklı parti ile, 42 yıllık birikimini müzik severlerle paylaşmaya hazırlanıyor. Arnavutköy'deki ofisinde SABAH'a konuşan Öz; vereceği partinin içeriğini şöyle anlatıyor: "Ben zamanında ne çaldıysam, onu paylaşıyorum beni sevenlerle. O günkü müziği, plakları, 45'likleri dinletmek hoş bir duygu, anılar paylaşılıyor... Gelenlerin ilk kez izleyecekleri bir takım şeyler olacak; Mazhar Alanson'dan Zam, Barış Manço'dan Little Darlin, Bulutsuzluk Özlemi'nden Boyalı Kuş gibi klipler, bunlardan birkaçı. Çalacaklarım arasında ise Sting, Jethro Tull, Beatles, Pink Floyd, David Bowie, Massive Attack, Barış Manço, The Police, Zerrin Özer, Sertap Erener, Moğollar, Eric Clapton, MFÖ, Mirkelam, Amy Winehouse gibi isimler var." Hep çok yönlü olmaya gayret ettiğini, bu yüzden müziğin her türüne ilgi duyduğunu söyleyen üstat Öz, "İnsanların tek türe sıkışıp kalmasını, pop gibi bazı türlerin küçümseniyor olmasını doğru bulmuyorum. Bir şey üretiliyor, emek veriliyor. Zaten iyi ve kötü zamanla birbirinden ayrılıyor. İyi olanlar kalıyor, yıllar sonra da dinleniyor," diyor.

TELESKOP YENİDEN YAYINDA!
Öz'ün 42 yıllık kariyerinde; Teleskop, Metronom, Sihirli Lamba, Süpervizyon, Zoom, Pazarın Plakları gibi geniş kitlelere ulaşmış pek çok program yer alıyor. İzzet Öz, 27'nci yılını dolduran Teleskop'un Ocak ayı itibarıyla, Radyo 3'te yeniden yayınlanmaya başladığını belirtiyor: "Her Pazar 18.00-19.00 arası Teleskop'la yeniden yayındayım. Açılışı King Crimson ve Emerson Lake and Palmer ile yaptık, 25 Ocak'taki programımda ise The Police ve Sting olacak." "Televizyon projeniz var mı?" diye sorduğumuzda ise, üstat Öz'ün cevabı biraz sitemli oluyor: "Ben bir televizyon programı yapsam mı diye düşünüyorum aslında ama sanırım kimsenin böyle bir beklentisi yok, tuhaftır, herkeste 'ben bu işi çok iyi biliyorum' havası hakim. Ben olsam İzzet Öz'den yararlanırdım; ama açıkçası pek de umurumda değil bu. Şu sıralar sadece kendi istediğim işlere yöneliyorum, insanlar beni bu şekilde de takip edebiliyor nasılsa." Ermeni Vatandaşlarımız ve Türkiye adlı iki belgesel filme de imza atan İzzet Öz; SABAH'a yeni film projelerinin de müjdesini veriyor: "İki film var planlarım arasında. İlki kendi yaşadıklarım, gördüklerim ekseninde; müzik ve popüler kültürün gelişimini anlatan bir film olacak. Diğeri ise, annemin yazdığı, ben küçükken uyumam için anlattığı Uykusunu Kaybeden Çocuk adlı masala çekilecek.." İzzet Öz; bugünün müzik gazeteciliğini ise şöyle yorumluyor: "Bence çok düzgün ve doğru işler yapan isimler var. Kutlu Özmakinacı, Tolga Akyıldız gibi... Müzik yazılarında yaklaşımlar genelde iyi. Ama iyi yazı yazmak için mutlaka eskiyi de iyi takip etmek lâzım. Sadece bugünü dinleyerek müzik yazmak doğru değil. Benim 1975 tarihli başucu kitaplarım var meselâ; dünyada kim ne yapmış, ne yapılıyor, takip ediyorum her zaman. Ama radyo ve tv programları için aynı şeyi söyleyemem, iyiler var ama, yetersiz ve tatmin etmeyenler daha fazla. Büyük kısmı da zaman öldürmek için yapılıyor sanırım." Bu arada bir de not düşelim; İzzet Öz'ün şu sıralar en şok dinlediği isimler; Portecho, Yasemin Mori ve Karnaval... Önce İzzet Öz Vardı partisi, 23 Ocak gecesi The Hall'da. Tel: 0212 244 87 36
Haberin fotoğrafları