kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dink öleli 2 yıl oldu sorular hâlâ yerde

Çağdaş ÇETİNDEMİR - SABAH
18.01.2009
Hrant Dink cinayetinin üzerinden tam 2 yıl geçti. Ancak cevap bekleyen sorular hâlâ ortada. Pek çoklarına göreyse "gerçek suçlular"ın açığa çıkması için gerekenler bir türlü yapılmadı..
Gazeteci Hrant Dink, 2 yıl önce bugün saat 15.00 sularında, çalıştığı Agos gazetesinin önünde cinayete kurban gitti. Dava ise o günden bu yana hem gittikçe daha bir karmaşık hal aldı, hem de pek çok soru cevapsız kaldı. Kamera kayıtlarıyla katil zanlısı olarak aranan Ogün Samast cinayetten 36 saat sonra 20 Ocak Cumartesi saat 23.00 sıralarında Trabzon'a gitmek isterken Samsun Otogarı'nda yakalandı. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah "cinayetin herhangi bir siyasi boyutu ve örgüt bağlantısı bulunmadığını, milli duygularla gerçekleştirildiğini" açıklıyordu.

DAVA 2 TEMMUZ'DA BAŞLADI
Ogün Samast'ın İstanbul'da yapılan sorgusunda azmettirici olarak Yasin Hayal'in ismi ortaya çıktı. Hayal, Trabzon'daki McDonald's'ın bombalanması olayı nedeniyle biliniyordu. Ancak bu davadan da tahliye edilen Hayal'in avukat masraflarının Büyük Birlik Partisi tarafından ödendiği ortaya çıktı. Dava, 2 Temmuz 2007'de Beşiktaş 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. 22 Ocak'ta sekizinci duruşması yapılacak dava, 7 Temmuz 2008'de katil zanlısı Ogün Samast'ın 18 yaşını doldurmasıyla ilk kez basına açıldı.

1-
Ama hâlâ cevapsız kalan pek çok kritik soru var: Polis Hrant Dink'in, iki defa girip çıktığı Akbank'ın 19 Ocak tarihli kamera kayıtlarını aldı. Ancak kayıtlarda cinayet günü saat 12.00'den öncesi ve bir gün öncesinin görüntülerinin soruşturma sırasında silindiği ortaya çıktı. Silinen görüntüler nedeniyle Ogün Samast'ın yanında kimlerin bulunduğu bilgisine ulaşılamadı.

2- Kamera kayıtlarında, Dink'in öldürüldüğü kaldırımda cinayetten dört dakika önce sırtı Agos'a dönük telefonla konuşan kişinin kim olduğu hâlâ sır. Cinayet silahının nereden ve kimden alındığı bulunamadı.

3- Cinayet silahının nereden ve kimden alındığı bulunamadı.

4- Hayal ile Tuncel'in cinayetten önce Pelitli'deki internet kafede görüştüğü kişiler kimdi?

5- Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından cinayetten 9 ay önce Tuncel, 6 ay önce de Hayal takibe alındı. Bu sürede 6 bin sayfalık dinleme kayıtları mahkemeye gönderilmedi.

ESRARENGİZ TELEFON NE OLDU?
6-
Yasin Hayal'le birlikte hareket ettikleri gerekçesiyle dinlemeye alınan Hasan Deveci isimli kişi neden hâlâ bulunamadı?

7- Yakalandığı gün Ogün Samast'ın üzerinde cep telefonu yoktu. Ancak İstanbul'dan Trabzon'a gitmek üzere bindiği otobüsteki bir tanık, Samast'ın yol boyunca cep telefonuyla konuştuğu yönünde ifade verdi. Samast'ın kimlerle, ne konuştuğu meçhul.

8- Samast, Bayrampaşa Cezaevi'ne getirildiğinde üzerinden bir telefon kartı çıktı. Bu kartın Samsun'daki üst aramasında nasıl ortaya çıkmadığı ve kimlerle görüşüldüğü de bilinmiyor.

9- Cinayetin ardından Trabzon Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne çağrılan ve burada 14 saat kalan 'büyük abi' Erhan Tuncel'le kimin, ne konuştuğu bugüne kadar ortaya çıkmadı. Tuncel, mahkemede, Emniyet'te kendisine gözaltındakilerin ifadelerinin okutulduğu yönünde ifade verdi. Emniyetten ise açıklama yapılmadı.

10- Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Hayal'in Trabzon McDonald's'ı bombalaması sırasında Trabzon Emniyet Müdürü idi. Akyürek neden savcıdan dava dosyasındaki Erhan Tuncel'le ilgili 48 sayfalık raporu imha etmesini istedi.