kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gazze'den çekilme tarihi Obama'nın yemin töreni

Giriş Saati : 19.01.2009 10:25
Güncelleme : 19.01.2009 23:23
Yeni Haber
İsrail ordu radyosu, ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın yarınki yemin töreni öncesi, İsrail'in Gazze'deki tüm askerlerini ve tanklarını çekmesinin beklendiğini bildirdi...
Ordu radyosunun, hükümet kaynaklarına atfen verdiği bilgiye göre, Hamas, herhangi bir şekilde ateşkesi ihlal etmediği takdirde, çekilme işlemi yarın TSİ 21.00'deki yemin töreninden önce bitmiş olacak.

Haberde, dün Başbakan Ehud Olmert'in davetlisi olarak Kudüs'e gelen Avrupalı liderlerle olan görüşmelerinde bu konunun gündeme getirildiği ve İsrail'in yeni başkana bir iyi niyet jesti olarak Gazze'den tümüyle çekilmeyi planladığı bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Çek Başbakanı Mirek TopolGazze'deki ateşkes çabalarına destek için dün Şarm El Şeyh'ten sonra, İsrail Başbakanı'nın akşam yemeği daveti üzerine Kudüs'e gelmişlerdi.

Liderlerle, Ehud Olmert'in ikametgahında yapılan akşam yemeğine katılan bir yetkili, İsrail'in mümkün olduğu kadar çabuk, çekilme işlemi tamamlamayı öngördüğünü aktardı.

Toplantıya katılan bazı hükümet üyeleri de Ynet sitesine, İsrail'in görevi devraldığı sırada Obama'yı güç durumda bırakmak istemediğini ve geçtiğimiz hafta İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice arasında imzalanan mutabakat metni uyarınca, radikal İslam terörüne karşı global savaşta ve Gazze'ye silah sokulmasına karşı ABD ile işbirliğini sürdürme umudunda olduğunu söylediler.

GAZZE'DEKİ SON DURUM

Gazze'deki yerel kaynaklar da İsrail tanklarının nüfusun yoğun olduğu tüm merkezlerden çekildiğini belirtti. Tankların daha önce bulunduğu ve Gazze'yi güney ve kuzeyle bağlayan ana arter Selahaddin caddesinin tümüyle açıldığı öğrenildi. Ancak, yine de tanklar Gazze Şeridi'nin yerleşim yerlerinden uzaktaki sınır boylarında mevcudiyetini sürdürüyor.

Operasyonun başından bu yana kapalı bulunan Gazze'deki bankalar da 22 sonra bugün ilk kez açıldı.

İsrail ordusu, birliklerinin bir bölümünü çekmeye başladığını dün belirtmiş, ancak sayı verilmemişti. Silah altına çağrılan yedek askerlerin de yarın itibarıyla terhis edilmeleri bekleniyor.

İsrail'in 22 gün süreyle Gazze şeridi'nde sürdürdüğü operasyonda çoğu çocuk ve kadın 1300 dolayında Filistinli ölmüş, 5.500 dolayında Filistinli de yaralanmıştı.

AA