kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Bölgede en olumlu gelişme Türkiye'nin barış çabaları"

Giriş Saati : 13.01.2009 09:49
Güncelleme : 13.01.2009 20:56
Yeni Haber
Londra merkezli Uluslararası İlişkiler Kraliyet Enstitüsü adlı düşünce kuruluşu Ortadoğu uzmanı Yossi Mekelberg, Türkiye'nin Ortadoğu'daki pozitif çabalarını övdü. Mekelberg, "Ortadoğu'da çok az olumlu gelişmeye rastlıyoruz. Bu gelişmelerden biri de Türkiye'nin arabuluculuk ve barış girişimleridir." dedi.

Ortadoğu'da durumun hiç de iyi olmadığını anlatan Mekelberg, İsrail'i eleştirerek, "Bir başka ülkenin topraklarına girdiyseniz aynı şekilde bir çıkış planınız olmalı.

Hala İsrail askerleri Gazze'de ve hala askeri operasyon devam ediyor." dedi.

Cihan'a konuşan Mekelberg, Ortadoğu'daki durumun içler acısı olduğunu söyledi.

Yüzlerce ölü ve binlerce yaralının olduğunu belirten Mekelberg, "Bu mantıklı ve barışa götüren bir yol değil. Bu durum İslam dünyasında radikal grupların çoğalmasına, Müslümanların daha da radikalleşmesine neden olabilir. Bu savaş bittiğinde bölgedeki durum ne olacak, daha mı iyi olacak?" diye sordu. "Zaman dinlerarası diyalog zamanıdır." diyen Mekelberg, Müslümanların mevcut durum karşısından oldukça kızgın olduklarını ve İngiltere'deki Müslüman ve diğer toplumlar arasında da kutuplaşmaya neden olabileceğini anlattı.

Türkiye'nin arabulucuk rolüne değinen Mekelberg, "Türkiye bölgesel bir güçtür. Barışın tahsis edilebilmesi için Türkiye'nin önemli artıları vardır. Türkiye bölgedeki bütün ülkelerle iyi ilişkilere sahip bir ülkedir. Bölgede böyle bir zamanda gördüğümüz az ama sevindirici gelişmelerden biri de Türkiye'nin barış çabalarıdır." diye konuştu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne seçilen Türkiye'nin, Hamas'ın barış önerisini Güvenlik Konseyi'nde görüşülmesine yardımcı olabileceği ile ilgili söylentilere ilişkin Mekelberg, Hamas'ın hassas bir konu olduğunu söyledi.

Bu konuda dikkatli olmak gerektiğini vurgulayan Mekelberg, şöyle konuştu:

"Hamas aslında Filistinlilerin hislerine tercüman olan bir harekettir. Bu örgüt dışardan gelmedi o topraklara. Askeri olarak Hamas'ı yok etseniz bile bu insanların anlayışları, ideolojileriyle ilgili bir durumdur. Ancak Hamas değişmeli. Hamas yasal ve tanınan bir hareket olarak kendi tezlerini tartışmak istiyorsa militan kimliğinden kurtulup siyasi bir içerli kazanmalı."

Barak Obama başkanlık koltuğuna oturması ile birlikte Ortadoğu'daki dengelerin değişmeyeceğini de belirten Mekelberg, "Obama'nın daha az İsrail yanlısı olacağını zannetmiyorum. Ancak mutlaka daha farklı bir yol izleyerek bölgede barış görüşmeleri için her iki tarafa da cesaret verecektir." dedi.

CİHAN