kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Aynaya bakınca gurur duyacağım bir yüz görüyorum'

13.01.2009
Son basın toplantısında sekiz yıllık icraatlarını bu cümleyle savunan Başkan Bush, döneminin hayal kırıklıkları olarak istihbarat ve Ebu Garib skandalı ile Katrina Kasırgası'nı saydı..
Afganistan ve Irak'a girerek terörizme karşı savaş ilan eden ABD Başkanı George W. Bush, sekiz yıllık iktidarının son haftasına girdi. 20 Ocak'ta koltuğunu Barack Obama'ya teslim edecek olan Başkan Bush, dün son kez basın mensuplarının karşısına çıktı, iktidarı dönemindeki politikaları savundu, yaşadığı hayal kırıklıklarını ise esprili bir dille itiraf etti. Başkanlığı döneminde en büyük hatasının ne olduğu yönündeki soruya karşılık Bush, Irak operasyonundan sonra çıktığı bir Amerikan savaş gemisinde konuşma yaparken, arkasına asılan "Görev tamamlandı'' yazısını hatırlattı. "Başka bir şey söylemeye çalışıyorduk. Ama farklı algılandı'' dedi.

GAZETECİLERİ İĞNELEDİ
New Orleans'ı vuran Katrina Kasırgası için ise Bush, "Katrina konusunda çok düşündüm. Daha farklı ne yapabilirdim diye. Air Force One'ı indirebilirdim. Ama o zaman da halkı kurtarmak için çabalayan polis gücünün bir kısmı, Başkan'ın güvenliğine enerjisini harcamak zorunda kalacaktı'' diye konuştu. Son basın toplantısında gazetecilerle sık sık şakalaşan Bush, "Bazen yazdığınız haberleri hiç beğenmedim'' dedi.

'POPÜLİZMDEN KAÇTIM'
Popüler olmanın yolları bulunduğunu belirten Bush, "Her Ortadoğu probleminde İsrail'i suçlarsanız, Avrupa'nın belli bölgelerinde popüler olursunuz. Uluslararası Adalet Divanı'na katılarak popüler olabilirsiniz. Ya da Kyoto'yu kabul ederek popüler olabilirsiniz. Ülkemi korumak için kararlar alırken de popüler olmayı ön plana almadım'' şeklinde konuştu. Bush, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak Teksas'a dönüp aynaya baktığımda gurur duymamak için bir neden görmüyorum. Bu ülkeyi korumak için gerekli olduğunu düşündüğüm şeyleri yapmaktan, yüksek sesli eleştiriler yüzünden vazgeçseydim böyle olmazdı."

SON GÖRÜŞLERİ
Başkan Bush, ABD'nin dış politikasındaki görüşlerini ise şöyle özetledi:
* Filistin/İsrail: Ortadoğu sorununun çözümü için "iki devletli" çözüm tek yol. Filistin'de sürdürülebilir bir ateşkes yalnızca, Hamas'ın İsrail'e roket atmayı durdurmasıyla sağlanabilir. Hamas roket attıkça İsrail'in kendisini savunma hakkı doğar.
* Terörle savaş: Yeni ABD Başkanı Barack Obama'nın ve ondan sonrakilerin karşılaşacağı "en ivedi tehdit", ABD'ye yönelik bir terör saldırısı olasılığıdır.
* Irak: Irak'ta demokrasinin ayakta kalıp kalmayacağını bilmiyorum. Irak'a 30 bin takviye Amerikan askeri göndermekle doğru şeyi yaptım.
* İran: 'Hâlâ tehlikeli' bir ülke.
* Kuzey Kore: Kuzey Kore 'hâlâ sorun' teşkil ediyor. Bu ülkeyle nükleer programı konusunda sürdürülen görüşmelerin güçlü bir denetleme sistemini ortaya çıkarması çok önemli.
* Ekonomik kriz: Ben zaten resesyona giren bir ekonomi devralmıştım. Şimdi de öyle bırakıyorum. Problem, benden önce başlamışt
Haberin fotoğrafları