kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Özel Harp arazisinde silahlar, bombalar

Kadir ERCAN - Enis YILDIRIM / ANKARA
13.01.2009
Yarbay Mustafa Dönmez'in ajandasındaki krokiden yola çıkan polis, Özel Harp Dairesi'nin kullandığı Zir Vadisi'ndeki arazide yeni cephaneliğe ulaştı..
Ergenekon soruşturması çerçevesinde aranan ve dün teslim olan yarbay Mustafa Dönmez'in evinde bulunan krokilerden yola çıkılarak dün akşam Sincan Yenikent'de başlatılan kazıda cephanelik ortaya çıktı. Yenikent'te Ermeni Mezarlığı olarak bilinen mevkide boş bir binanın 15 metre çevresinde 18.00'de başlatılan kazıda 30 el bombası, iki aydınlatma fişeği, 9 göz yaşartıcı bomba, 9 adet sis bombası, 12 adet M-16 anti tüfek bombası, 12 bubi tuzağı, yaklaşık 800 adet G-3 mermisi, 6 adet gösteri bombası bulundu. Önceki cephaneliklerden farklı olarak Yenikent'teki kazıda ortaya çıkarılan bombalarda bu kez seri numaralarının bulunması dikkat çekti. Polis gecenin ilerleyen saatlerinde birinci kazı alanından 200 metre uzaklıkta ikinci bir yerde kazı çalışması başlattı. 22.15 sıralarında ise çalışmalar durduruldu. Bölgedeki çalışmalara bugün devam edilecek.



ÖZEL HARBİN EĞİTİM ALANI
Cephaneliğin belirlendiği gün, 5 gündür firarda olan yarbay Dönmez sürpriz bir şekilde Askeri Savcılığa teslim oldu. Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ne sevk edilen Dönmez, TSK'ya ait silah ve mühimmatı yasadışı yollardan askeri garnizon dışına çıkarma suçlamasıyla tutuklanarak Mamak Cezaevi'ne gönderildi. Dönmez'in bugün korumalı olarak İstanbul'a nakledilmesi bekleniyor. Ankara'daki ikinci cephaneliğin belirlendiği alan "Zir Vadisi" olarak adlandırılıyor. Vadinin en önemli özelliği ise Soğuk Savaş döneminde etkin rol alan Özel Harp Dairesi'nin eğitim alanı olması. Gayri nizami harp için eğitim verilen bu alan 1950'li yıllardan itibaren kullanıldı. Hatta çevredeki köyler özel olarak boşaltıldı ve yeni bir yere taşındı. Söz konusu yerleşim yerine "Yenikent" adı verildi.

BOMBALAR İZ BIRAKTI
Ele geçirilen bombaların seri numaralarının bulunması soruşturmanın seyrini etkileyecek önemde görülüyor. Silah ve mühimmatların TSK envanterinde kayıtlı çıkması durumunda soruşturma bu alanda derinleştirilecek. Silah ve mühimmatların kaynağının farklılık göstermesi halinde ise bunların nereden ve ne zaman temin edildiği incelenecek. Bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla savcılık TRT'nin görüntü almasına izin verdi.

EV SAHİBİ ŞOKTA
Evinin yakınlarında silah ve patlayıcı bulunan Mehmet Kocaman, "40 yıldır kullanılmayan bir yer. 15 yıl öncesine kadar biz orada hayvanlarımızı beslerdik. SİT alanı ilan edildiği için ne yıkabiliyoruz ne de yapabiliyoruz. Atıl durumda" dedi. Kocaman, yarbay Dönmez'i ve Ergenekon zanlılarının hiçbirini tanımadığını, bugüne kadar evi kimseye de kiralamadığını söyledi. Yarbay Dönmez'in Sapanca'daki yazlığında 7 Ocak'ta düzenlenen operasyonda 22 adet el bombası, 4 adet tabanca ve 1 adet Kalaşnikof ve çok sayıda mermi ele geçirilmişti. 2001-2007 yıllarında Sakarya 1. Ana Bakım Merkez Komutanlığı'nda görev yaptığı sürede kaldığı Sapanca'daki dağ evinde ele geçirilen bomba, silah ve mühimmatların büyük bölümünün işlevini yitirdiği belirlendi.