kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sapanca'ya doğalgaz

Giriş Saati : 09.01.2009 11:36
Güncelleme : 09.01.2009 18:13
Yeni Haber
İstanbul başta olmak üzere civar kentlere olan yakınlığı ve göl ile yeşillikler beldesi olması nedeniyle yerli turist sayısı her geçen gün artan Adapazarı'nın Sapanca ilçesi de doğal gaza kavuşuyor.

Edinilen bilgiye göre, AGDAŞ Adapazarı Gaz Dağıtım A.Ş'nin 3 ayda tamamladığı yatırımla, Sapanca'da 12 bin hane çeşitli turizm ve sanayi tesisleri doğal gaz kullanılabilir hale gelecek.

Bu kapsamda, yarın da Sapanca'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve EPDK Başkanı Hasan Köktaş'ın katılımıyla bir tören düzenlenerek, doğal gaz meşalesi yakılacak.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan AGDAŞ İcra Kurulu Başkanı Fatih Erdem, AGDAŞ'ın 2001 yılında Adapazarı Belediyesi tarafından 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu gereğince özelleştirilerek Türkiye'nin ilk özel doğal gaz dağıtım şirketi olduğunu hatırlattı.

Şirketin 2008 yılı sonu itibarıyla, Botaş'ın serbest tüketicilere gaz arzını sağlayan dağıtım hat ve tesislerin devir bedelleriyle beraber yaklaşık 70 milyon dolarlık yatırımı tamamladığını anlatan Erdem, muhtelif çap ve ebatta yaklaşık bin 450 kilometrelik altyapının inşa edildiğini ve bu rakamlara göre de AGDAŞ'ın Türkiye'nin en geniş 6. dağıtım ağına sahip şirket olduğunu kaydetti.

Şirketin, Adapazarı için 2003 yılında EPDK'dan doğal gaz dağıtım lisansı aldığını belirten Erdem, şunları söyledi:

''1999 depreminden beri yoğun bir işsizlik sorunu olan Adapazarı şehrinde AGDAŞ, EPDK'dan lisans aldığı 2003 yılından beri şehrin ekonomik faaliyetlerine, istihdama ve hava kirliliğinin önlenmesine çok büyük katkıda bulundu. Yapılan yatırımlarla Adapazarı'nda 58 iç dönüşüm şirketi faaliyete başladı ve onlarca kombi bayisi hizmete girdi. Adapazarı şehrinde yaklaşık 1000 kişilik bir direkt istihdam sağlanırken, son beş yılda 160 milyon liralık bir ticaret ve işçilik hacmi oluştu.
Şehirdeki hava kirliliği yüzde 100 oranında düşürülmüş bu halkımızın sağlığını ve hayat standardının çok olumlu yönde etkileyerek hayatı kolaylaştırmıştır.''

2009'UN İLK DOĞAL GAZI SAPANCA'YA

Sapanca'ya dönük dağıtım lisansının da 2006 yılında alındığını ve gerekli iznin alınmasının ardından 2008 yılının son üç ayında rekor denebilecek bir sürede doğal gaz yatırımının tamamlandığını anlatan Erdem, 170 kilometrelik doğal gaz altyapısının tamamlanmasının ardından, Sapanca merkezinde 12 bin hane, çeşitli turizm ve sanayi tesislerinin artık doğal gaz kullanabileceğini söyledi.

Doğal gaz sayesinde eskiden bir anlamda sadece yazları nüfus çekebilen Sapaca'nın artık kışın da tercih edilen ve ekonomik aktivitenin ikiye katlanmasının beklendiği bir belde haline geleceğini belirten Erdem, ''ülkemizin en güzide beldelerinden Sapanca yıllardır hasret kaldığı doğal gaza 2009 yılının bu ilk günlerinde kavuşarak, artık temiz hava soluyan ve nadide ormanlarımızı tüketmeyen bir ilçe olacaktır'' dedi.

Erdem, söz konusu yatırımın ise yaklaşık 6-7 milyon dolara mal olduğunu sözlerine ekledi.

AA