kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Hurşit Tolon - Tuncer Kılınç - Kemal Yavuz - Şener Eruygur

Tarih tekerrür etti, borsa Ergenekon'la titredi

08.01.2009
Temmuz 2008'deki Ergenekon dalgasında % 5.3 düşen borsa son gözaltılar sonrası % 6 indi. Dolar 1.56 TL'yi, faiz % 16'yı aştı..
Ergenekon soruşturması kapsamında yaşanan gelişmeler dün iç politik gündemi ekonominin önüne geçirdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, yaşananlarla ilgili görüş ve değerlendirmelerini aktarmak üzere, önce Başbakan Tayyip Erdoğan, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşemesi, dış borsaların etkisi altındaki İstanbul Borsası'ndaki düşüşlerin hızlanmasına yol açtı. Başbakan'ın basına açıklanan günlük programında Başbuğ ile görüşme yer almıyordu. Tahminlerin çok altında gelen ABD özel sektör istihdam verisi ve şirket kârları hakkındaki endişelerle risk iştahının azalmasıyla dış borsalar değer kaybetti. Dış piyasaların yanı sıra yurtiçi siyasi gelişmelere bağlı olarak artan tedirginlikle İMKB'de sert düşüş yaşandı. Ulusal 100 Endeksi 1.682 puanlık düşüşle 26 bin 210 puana geriledi. Hisselerin ortalama değer kaybı yüzde 6 oldu. Endeks gün içinde en düşük 26 bin 120 puanı gördü.

DOLAR VE FAİZ FIRLADI
Gerilim döviz piyasasına da yansıdı. Bankalararası piyasada dolar 1.5620 TL'ye kadar yükseldi. Lira dolar karşısında yüzde 2.68 değer kaybetti. Euro/TL kotasyonları ise 2.12 TL seviyesinin üzerine çıktı. Tahvil/bono piyasasında 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz, dün spot kapanışta yüzde 16.14 oldu.

GENERAL GÖZALTISI VURUYOR
1 Temmuz 2008 tarihindeki Ergenekon operasyonunda emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon gözaltına alınmış, İMKB yüzde 5.3 gerilerken, dolar 1.25 lira seviyesine yükselmişti. Önceki günkü operasyonda da emekli orgeneraller Tuncer Kılınç ile Kemal Yavuz'un gözaltına alınmasından sonra siyasi tansiyondaki artışın yine piyasalara yansıdığı gözlendi.
Haberin fotoğrafları