kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

YTL'den TL'ye geçtik!

AJANSLAR
Giriş Saati : 01.01.2009 14:56
Güncelleme : 01.01.2009 21:17
Yeni Haber
Türkiye'de bu gece tedavüle çıkan Türk Lirası banknotlarla birlikte, 1 Ocak 2005 tarihinde paradan 6 sıfır atılması ve paranın önüne ''yeni'' kelimesinin eklenmesi ile başlayan süreç, bu ibarenin kaldırılması ile sonuçlanmış oldu.

Tedavüle çıkan Türk Lirası banknotlar 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 TL, madeni paralarda 1, 5, 10, 25, 50 Kuruş ve 1 Liradan oluşuyor. Türk Lirası banknotlarda 12 güvenlik önlemi bulunuyor.

Yeni Türk Lirası'ndaki ''yeni'' ibaresi kaldırılarak Türk Lirası'na geçilirken paranın değer ölçüsünde bir değişiklik olmayacak, paranın sadece ismi değişecek.

Halen kullanılan Yeni Türk Lirası banknot ve madeni paralar 2009 yılının sonuna kadar geçerli olacak. 2009 yılı boyunca YTL ve Türk Lirası banknot ve madeni paralar birlikte tedavül edecek.

Vatandaşların halen kullanılan banknot ve madeni paraları, diledikleri zaman yeni paralarla değiştirebilmesi için bir yıllık birlikte dolaşım süresi öngörüldü. Para değişimi işlemlerin doğal akışı içerisinde gerçekleşecek.

Birlikte tedavül dönemi olan 2009 yılı boyunca tüm banka şubeleri, kasalarında Türk Lirası banknot ve madeni para olması durumunda değişim yapacak. Ancak, YTL banknotlar 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 10 yıl, madeni paralar ise 1 yıl boyunca (zaman aşımı süresince) Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinde değiştirilebilecek.

Yeni parayı merak eden bazı vatandaşlar, ATM'lere gitti. TL çekeceğini düşünenlerin bir çoğu YTL ile karşılaştı. Bir bankanın yetkilisi, henüz bütün ATM'lerde TL kullanımına geçilmediğini, bunun biraz zaman alacağını söyledi. Yetkili, ''ATM'lerden YTL çekilebilir ancak para yatırırken TL olmasına dikkat edilmeli. ATM'ler, para yatırmada YTL'yi kabul etmeyecek'' dedi.

Merkez Bankası Konya Şubesi yetkilileri de 1 Ocağa girilen saatlerden itibaren bazı bankaların ATM'lerinden TL ödemesi yapabildiğini, TL'ye sistemini adapte etmemiş bankaların YTL vermeye devam ettiğini bildirdi.

Konya kent merkezindeki esnaf da yapılan alışverişlerde henüz TL ile ödeme yapılmadığını kaydetti.

PARA DEĞİŞİM İŞLEMİ 2009'DA TÜM BANKALARDA YAPILACAK

Halen kullanılan YTL banknot ve madeni paralar 2009 yılının sonuna kadar geçerli olacak. 2009 yılı boyunca Yeni Türk Lirası ve Türk Lirası banknot ve madeni paralar birlikte tedavül edecek.

Birlikte tedavül döneminde (2009 yılı boyunca) tüm banka şubeleri, kasalarında Türk Lirası banknot ve madeni para olması durumunda değişim yapacak. Ancak, YTL banknotlar 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 10 yıl, madeni paralar ise 1 yıl boyunca (zaman aşımı süresince) Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinde değiştirilebilecek.

TL banknotlarda, görme engelliler için YTL banknotlardaki mevcut güvenlik özelliklerine ilave olarak, farklı değerdeki banknotlar farklı boyutlarda basıldı, ayrıca kabartma baskı özelliğinden etkin bir şekilde yararlanıldı.

SAHTE PARAYI AYIRMANIN YOLLARI

* Yeni paradaki güvenlik önlemleri çerçevesinde yurttaşların, sahte parayı ayırmak için şu özelliklere dikkat etmesi gerekecek, TIKLAYINIZ...