kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ERDAL ŞAFAK

2009 için kehanetler

Bizim "Modern" veya "Bilimsel" falcılar diye nitelediğimiz analizciler, kurmaylar, stratejistler ve de danışmanlar, 2009 için birbirinden karamsar senaryolar yazma yarışına girdiler.
En başta, 2008'i toz pembe gösteren öngörülerin sahipleri. (Vicdan azaplarından kaynaklansa gerek)
Özellikle hepsi Nobel Ekonomi Ödülü'yle taçlandırılmış Reinhard Salten, John Forbes Nash, John Harsanyi, Robert J. Aumann, Thomas C. Schelling, Leonid Hurwicz, Eric Maskin, Roger Myerson'un "Oyun teorileri" önermelerine, yine hepsi de Nobel'li Robert Merton, Myron Scholes gibi iktisatçıların "Tapu kadar sağlam" dedikleri "Modern finansal matematik" formüllerine dayanarak "Yüksek riskli konut kredileri"ni sanal banknot matbaasına dönüştüren Wall Street kumarbazlarının akıl hocaları. ("Battı balık yan gider" yaklaşımından olsa gerek)
İşimiz bu senaryolara kaldıysa, gerçekten yandık!
Çünkü kimine göre, 2009'da dünya 1929 ekonomik krizinin işsizlik rekorunu kat be kat aşacak. Negatif (Sıfıra inmiş) faiz oranlarıyla bile nakit darboğazı aşılamayacak. Yaraların sarılması umutları 2010'a kalacak. (Yale Üniversitesi öğretim üyelerinden Robert Schiller)
Kimine göre, açılan reel ekonomiyi kurtarma paketleri, belki birkaç gediği kapatacak ama yeni gediklerin açılmasıyla etkisi sıfırlanacak. Fatih'in İstanbul kuşatmasında Bizans surlarının kaçınılmaz sonu gibi. Yani, "Şehir" düşecek. Tabii bu kez "Şehir" ile İstanbul değil, dünya kastediliyor. (Wall Street'te birkaç cümlelik raporuna servet ödenen finansal analizci Meredith Whitney)

En iddialı iddia
Kesmedi mi? Daha dobra analizler mi istiyorsunuz? Alın size dünyanın bir numaralı internet bankası Saxo Bank'ın (Özellikle döviz spekülasyonunda uzmanlaşmış Danimarka merkezli finans kuruluşu) 2009 için çizdiği global tablo:
- Çin'in büyüme hızı yüzde 0'a (Yazıyla: sıfıra) inecek. (Dünya Bankası'na göre Çin 2008'i yüzde 9.4 büyümeyle kapattı, 2009'da yüzde 7.5'e gerileyecek. Tüm siyasal bilimciler, sosyologlar ve başta CIA olmak üzere analizciler, Çin'deki ekonomik büyümenin yüzde 6'nın altına düşmesinin sosyal huzursuzluklara, yüzde 5 sınırının ihlal edilmesinin ise rejimi temellerinden sarsacak kargaşaya yol açacağını söylüyorlar. Yüzde sıfırın hangi dinamikleri harekete geçirebileceğini varın siz düşünün.)
- New York Borsası'nın endeksi olan "Dow Jones" 500 puana inecek. (Bu, Wall Street'e kote tüm şirketlerin piyasa değerlerinin neredeyse sıfırlanması, dolayısıyla kredi kanallarının tümüyle kapanması anlamına geliyor.)
- Petrolün varili 25 dolara düşecek. (Rusya ve Körfez ülkelerinin iflası demek. Sonuçlarını kestirebiliyor musunuz?)
- Avro'nun Dolar'a değeri 0.95'e gerileyecek. (AB üyeleri arasındaki çıngarı seyreyleyin!)
- Saxo Bank "1930'ların Büyük Çöküş'ünden beter durumdayız. Hele alınan önlemlere bakınca, iki misli beter durumdayız" saptamasından yola çıkarak ortaya attığı öngörülerini bizi de yakından ilgilendiren veya ilgilendirecek bir iddia ile taçlandırdı : "Petrol fiyatlarındaki düşüşle ekonomisi hançerlenen İran, halkın temel besin maddelerini bile sağlayamayacak. Bu da önü alınamayacak toplumsal huzursuzluklara yol açacak." Anlamı: İslam Cumhuriyeti'nin temelleri sallanacak. Kim bilir, komşuda belki de rejim değişikliği olacak.
İyi ama başta dini lider Ayetullah Hameney ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad olmak üzere, İran'daki rejimin tüm köşe taşları, biraz da Lübnan'da Hizbullah'ın İsrail'e karşı müthiş direnişinin ve Hamas'ın Gazze Şeridi'nin denetimini ele geçirmesinin verdiği cesaretle 2009'u Ürdün'de Kral Abdullah rejiminin yıkılış yılı ilan etmemişler miydi? (Tahran'a göre 2010'da da sıra Mısır'da rejim değişikliğine, yani İslami düzene geçilmesine gelecek.)
Kafanız mı karıştı, içiniz mi karardı? Bizim de.
En iyisi bilimsel veya değil "Fal" deyip geçin. Ama 2009'da bizi hiçbir gücün önleyemeyeceği bir "Olay" daha bekliyor: 21'inci yüzyılın en uzun "Tam" güneş tutulması. Tarihini de verelim: 22 Temmuz 2009.
Hatırlayacaksınız, bundan önceki "Tam" güneş tutulması 11 Ağustos 1999'da meydana geldi. En iyi Türkiye'den izlenen, o nedenle de epey turist çeken bu tutulmadan 6 gün sonra, 17 Ağustos'ta ise... Ağzımızdan yel alsın!