kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
HASAN BÜLENT KAHRAMAN

Büyük yılın küçük hayalleri

Bir takvim yaprağını çevirerek insanın bir yıldan ötekine geçmesi tıpkı diğer buluşları gibi kendisini içine hapsettiği yapma bir gerçeklik olsa da yaşanan bir gerçek. Dünyaya biyolojik bir varlık olarak gelip onu kültürel bir varlık olarak tamamlayan insanın gücü kendi icatlarının etrafına bir mitoloji örmesinden kaynaklanıyor. İnsanın ürettiği mitoloji hayal gücüyle ilgili. Hal böyle olunca bir yılın bitmesi, yeni bir yılın başlaması da başlı başına bir kurmaca alanı ve mitolojik bir olgu.
Başlangıçları seviyorum. Benim nostalji duygum yok. Hem de hiç yok. Geçmiş bana kendi hayatım için de bir şey ifade etmiyor. Belki bir inkâr, belki bir unutuş ama böyle. Her başlangıç zor. Gene de onda aklımı çelen bir tazelik, bir heyecan var.
21. yüzyıldayız. 2000'leri bitiriyoruz. Karşımızda yepyeni bir kültür duruyor. Belki farkında değiliz ama içinde yaşadığımız dönemin özellikle teknolojik atılımları gelecekte bugünlere bakanları hayrete düşürecek nitelikte. 20. yüzyıl da böyle başlamıştı. Bugünü sanatsal ve kültürel yenilenmeler bakımından 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başı kadar hareketli görmüyorum ve bugünün kültürel ve hatta sanatsal sıçramalarının da teknolojik arayışlar bünyesinde oluştuğu kanısındayım. O nedenle önümüzdeki yıl kişisel hayatımdaki beklentilerin ve arayışların bir bölümü çok basit ve sadece entelektüel merak düzeyinde de olsa onlarla bütünleşecek.
Neleri "izleyeceğim" kişisel hayatımda 2009'da, neleri kovalayacağım, neleri merak edeceğim?
1. Seyahat : başkası değil öncelikle kendim için şaşırtıcı: dünyanın neredeyse her yanını iyi kötü görmüş birisi olarak bütün hayatım boyunca aklımda gezdirdiğim ve henüz gidemediğim iki yere gitmek: şanlı devrimin merkezi Küba ve Arap İspanya'sı yani, Kurtuba, Sevilla, Granada.
2.
İnternet : "Arzın merkezi" artık orası. Daha fazla ilgileneceğim onunla. Daha fazla bloga, siteye bakmam gerek. Dünyanın bütün lezzetleri, yazıya dökülmüş haliyle, orada yer alıyor. Ama bütün zevkler gibi onun da bedeli çok yüksek: zaman. Gene de ona daha fazla zaman ayırmak şart.
3. Obama: Herkes gibi ben de onun yaptıklarını izleyeceğim. Beni heyecanlandıran başka bir yanı var işin: 21. yüzyılın çevre dostu, yeşil devrimle uyumlu Amerika'sını yaratmak için 20. yüzyılın Amerika'sını yıkmaktan bahsetti. Yıkacak da. Dolayısıyla onun kadar Amerika'yı da oradaki büyük dönüşümü de izleyeceğim.
4. Teknoloji: neresinden başlamak gerektiğini bilmiyorum ama bugüne kadar nispeten uzağından kaldığım bu dünyayı kâğıt üstünde bile olsa izlemek gerektiğini biliyorum. Daha fazla teknolojiyi kullanmayı, daha fazla teknoloji okuryazarı olmayı bu yıl öğreneceğim. Gene de benim ihtirasım küçük bir aygıtla sınırlı: kablosuz, katlanabilir, gözlük kılıfı büyüklüğünde, bilgisayarla, cep telefonuyla, vs uyumlu hoparlör. Bir de elektronik kitapların ( Kindle ve Sony Reader ) Türkiye'de de işlerlik kazanmasını dört gözle bekleyeceğim.
5. Yaratıcılık: İtiraf edeyim ki günde 24 saat izlediğim ve düşündüğüm Türkiye'den eğer zaman zaman fazlasıyla sıkılıyorsam bu yaratıcılıktan uzak olması nedeniyledir. Yaratıcılık sanatta, yaratıcılık teknolojide, yaratıcılık tasarımda. Onlar da benim hayatımın çok büyük bir parçası. Buna rağmen onları daha fazla öne çıkarmam gerekiyor.
Bunlar işte, büyük yılın küçük hayalleri ya da zamanında söylendiği gibi benim için büyük, insanlık için küçük adımlar. Onlarla meşgul olacağım kendi kurduğum ve kendimce yaşamak istediğim hayatımda.
Yeniden: herkese iyi yıllar!