kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Birlikler 'Aksu'nun parası Britney'e gitti' kavgasında

Kerim KARAKAYA EKONOMİ
31.12.2008
Sanatçıların telif haklarını toplayan iki birlik, MESAM ile MSG yabancı müzisyenlerin haklarını elinde tutan Taksim Edisyon'un transfer olması nedeniyle birbirine girdi. Tartışma ise transferde ödenen paranın başka müzisyenlerin telif haklarıyla ödenmesi..
Müzik sektöründe eser sahiplerinin telif haklarını toplayıp müzisyenlere dağıtılması için kurulan iki meslek birliği yeni yıla ilginç bir tartışmayla giriyor. Tartışmanın nedeni ise Britney Spears, Justin Timberlake gibi dünya starlarının telif haklarını toplayan Universal Taksim Edisyon adlı şirketin sektörde örgütlü bir birlikten diğerine transfer olması. Konunun özeti ise şöyle: Türkiye'de eser sahiplerinin radyo, TV, cep telefonu operatörleri gibi alanlarda eserlerinin çalınmasıyla ortaya çıkan telif haklarını toplayan iki büyük birlik var. Biri; Sezen Aksu, Kayahan gibi müzisyenlerin telif haklarını toplayan Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) diğeri ise Tarkan, Nükhet Duru gibi müzisyenleri bünyesinde bulunduran Musiki Eserleri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG). Bu iki birliğin arasına karakedinin girmesine neden olan Universal Taksim Edisyon adlı şirket ise Britney Spears, Mariah Carey, Eminem, Justin Timberlake gibi birçok ünlü sanatçının Türkiye'deki telif haklarının temsil ve takibini yapıyor. Müzik dünyasında tartışmaya neden olan iddia ise Universal Taksim Edisyon'un Haziran 2008'de MSG'den yüklü bir transfer ücreti karşılığı MESAM'a geçmesi... MSG, bu transferle Sezen Aksu, Kayahan gibi sanatçıların telif haklarının Universal'in diğer şirkete geçmesi için kullanıldığını söylüyor.

MSG: TÜZÜK ENGEL
MSG'ye göre Eser Sahipleri ve Meslek Birlikleri Tüzüğü buna engel. Çünkü tüzük, "Bir meslek birliğinden ayrılarak diğer meslek birliğine geçen bir eser sahibinin eski birliği ile arasındaki yükümlülükleri ilgili yıl sonuna kadar devam etmek zorunda" diyor. MSG'nin iddiası bir eser sahibi iki meslek birliğinden aynı dönemler için ayrı ayrı telif parası alamayacağı yönünde. Bu ödemenin transfer ödemesi olduğunu ve MESAM'ın üyelerinin hakkını ihlal ettiğini düşünen MSG, konunun düzeltilmesi için 27 Aralık 2008 tarihinde noterden ihtarname çekti ve Kültür Bakanlığı Teftiş Kurulu'na şikayette bulundu.