kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Başkent'te facia: 7 öğrenci sobadan zehirlendi

Giriş Saati : 01.01.2009 11:56
Güncelleme : 01.01.2009 22:50
Yeni Haber
Çankaya ilçesi Birlik Mahallesi'nde yeni yıl kutlamasına katılan 7 üniversite öğrencisi, karbonmonoksit gazından zehirlenerek, yaşamını yitirdi.

Birlik Mahallesi 409'uncu Sokak'ta oturan Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Özgür Turan Atila (18), evinde, aynı üniversiteden 6 arkadaşına yeni yıl partisi verdi. Evin kombisinden çıkan ve bacadaki tıkanma nedeniyle geri tepen karbonmonoksit gazından zehirlenen 7 öğrenci, yaşamını yitirdi.

Özgür Turan Atila'nın halası Gonca Arıkök, Atila'nın telefonuna cevap vermemesi nedeniyle durumdan şüphelenerek, eve geldi. Kapısı, polisler eşliğinde çilingire açtırılarak girilen evin salon ve odalarında öğrencilerin cesetleri bulundu. Yaşamını yitiren öğrencilerden kimliği belirlenenlerin Büşra Bek, Elif Koyuncuoğlu, Oğuzhan Tozburun ve Tarık Şükrü Yılmaz olduğu anlaşıldı. İki öğrencinin kimliği ise henüz belirlenemedi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü ekipleri evde çalışma başlattı. Özgür Turan Atila'nın babasının İzmir'de yerel bir gazetede çalıştığı, Özgür Atila ile kalan annesinin de yılbaşı nedeniyle İzmir'e gittiği öğrenildi.

Bu arada, öğrencilerin kaldığı apartmanın en üst katında kalan bir ailenin gece saatlerinde karbonmonoksit gazından zehirlendiklerini farkederek, İbni Sina Hastanesi'nde tedavi altına alındıkları öğrenildi.

"BACANIN TERS RÜZGAR ALMASI SONUCU FACİANIN MEYDANA GELDİĞİNİ ZANNEDİYORUZ"

Çankaya Birlik Mahallesi'nde 7 üniversite öğrencisinin öldüğü apartmanda inceleme yapan Başkent Doğalgaz A.Ş Genel Müdürü Veysel Karani Demir, ''Bacanın ters rüzgar alması sonucu facianın meydana geldiğini zannediyoruz'' dedi.

Demire, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Demir, itfaiye ekiplerinin apartman bacasında inceleme yaptıklarını söyledi. Bacada sorun olup olmadığının yapılacak incelemeden sonra ortaya çıkacağını belirten Demir, ''Ancak ilk kanaatimiz, bacanın ters rüzgar alması sonucu öğrencilerin kaldığı 3 numaralı dairede karbonmonoksit gazının geri tepmesi sonucu bu üzücü olay olmuştur'' dedi.

Yaz boyunca gazetelere ilan vererek uyarılarda bulunduklarını vurgulayan Demir, ''Vatandaşlarımız itfaiye ekiplerini çağırarak lütfen bacalarını temizletsinler. Muhtelif tıkanmalara yönelik olarak bu çalışmaları rutin yaptırsınlar. Ayrıca kombi kullanılan evlerde sızıntılara karşı mutfaklarında havalandırma aparatı kullasınlar'' dedi.

Facianın meydana geldiği apartmanda kullanılan kombilerin aynı bacadan çıkış yaptığını anlatan Demir, ayrıca bir gazetecinin ''gaz alarmı cihazı kullanılması durumunda uyarıcı olup olmayacağına ilişkin de ''Bu cihazlardan çok sonuç alamadık. Çin'den getirdiğimiz cihazları denedik ama bu cihazlar en ufak bir yemek kokusu da dahil alarm verdiği için çok kullanışlı olduğunu söyleyemem'' dedi.

Bu arada, öğrencilerin bulunduğu dairenin kombisinin ''hermetik'' olmasına rağmen bacaya bağlı olduğu öğrenildi. Apartmandaki diğer dairelerin boş olmasının, facianın daha da büyümesini önlediği belirtildi.

Çok sayıda gazetecinin bulunduğu olay yerinde, Başkent Doğalgaz A.Ş ile itfaiye ekipleri ve Emniyet görevlileri çalışmalarını sürdürürken, Cumhuriyet savcısının gelmesi bekleniyor.

ÖLEN İKİ ÖĞRENCİNİN İSMİ DAHA BELLİ OLDU

Çankaya Birlik Mahallesi'nde 7 üniversite öğrencisinin öldüğü apartmanda inceleme yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, üst katta gazdan etkilenen ailenin çocuğunun, durumu fark etmesi üzerine yetkilileri aradığını belirterek, ''Görevliler geldiklerinde alt kattaki üniversite öğrencilerinin bulunduğu daireyi de kontrol etselerdi, belki bu öğrencilerimiz kurtarılabilirdi'' dedi.

Ateş, olayın duyulmasının ardından doğal gaz faciasının yaşandığı eve gelerek incelemelerde bulundu. Apartmana girerek yetkililerden bilgi alan Ateş, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Facianın ortaya çıkmasından önce, üst katta oturan ve gece karbonmonoksit gazından etkilenen ailenin çocuğunun ders çalıştığını, bu sırada annesinin fenalaşarak kustuğunu görüp yetkilileri aradığını anlatan Ateş, doğal gaz görevlilerinin saat 05.09 sıralarında apartmana geldiklerini anlattı.

Çocuğun, görevliler gelmeden önce yardım istemek amacıya öğrencilerin bulunduğu dairenin kapısını da çaldığını ancak kimsenin açmadığını vurgulayan Ateş, ''Görevliler geldiklerinde alt kattaki üniversite öğrencilerinin bulunduğu daireyi de kontrol etselerdi belki bu öğrencilerimiz kurtarılabilirdi'' şeklinde konuştu. Bu arada, Ankara Cumhuriyet Savcısı Savaş Keskin, olayın meydana geldiği eve gelerek incelemelerini başlattı.

Olayın duyulmasının ardından, hayatını kaybeden öğrencilerin okul arkadaşları ve yakınları da eve gelmeye başladılar. Öğrencilerin yakınları fenalık geçirirken, apartmanda bulunan görevliler, onları sakinleştirmek için büyük gayret gösterdiler.

Emniyet güçleri, olay yerinde çok sayıda gazeteci ve vatandaş bulunması nedeniyle apartmanın girişini güvenlik kordonuna aldı.
Bu arada, ölen iki öğrencinin isimleri de belli oldu. Öğrencilerin, Ceren Okkalı ve Can Dokumacı olduğu öğrenildi.

APARTMANDA GAZDAN ETKİLENEN AİLENİN SAĞLIK DURUMUNUN İYİ OLDUĞU BİLDİRİLDİ

Çankaya Birlik Mahallesi'ndeki 7 öğrencinin, kombiden sızan atık gazdan zehirlenerek hayatını kaybettiği apartmanda, yine aynı şekilde gazdan etkilenen ailenin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Birlik Mahallesi 13. Sokak (409. Sokak) 14 numaralı binada hayatını kaybeden öğrencilerin üst katında oturan Şahin Koç, eşi Sefa Koç, oğulları Emre Koç ile kızları İrem Koç, sabaha karşı kombiden sızan atık gazdan etkilendi. O sırada ders çalışan Emre Koç, annesi Sefa Koç'un kustuğunu gördü. Bunun üzerine, atık gaz sızıntısı olduğunu fark eden Emre Koç, doğal gaz yetkililerine durumu bildirdi.

Doğal gaz yetkililerinin yaptığı inceleme sonucu kombiden atık gazın eve sızdığı belirlendi. Şahin Koç, Sefa Koç, Emre Koç ve İrem Koç hastaneye kaldırıldı. İbni Sina Hastanesinde tedavi altına alınan Emre Koç taburcu edilirken, Şahin Koç'un acil servisteki tedavisinin devam ettiği ve sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Sefa Koç ve İrem Koç'un ise Hacettepe Hastanesi'ndeki tedavilerinin ardından taburcu edildikleri bildirildi.

7 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİN CENAZESİ ADLİ TIP KURUMU MORGU'NA KALDIRILDI

Çankaya Birlik Mahallesi'ndeki 7 öğrencinin kombiden sızan atık gazdan zehirlenerek hayatını kaybettiği dairede, Cumhuriyet Savcısı'nın incelemesinin ardından cenazeler Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Savaş Keskin'in, öğrencilerin öldüğü dairedeki incelemesi yaklaşık 2,5 saat sürdü. Kimlik tespiti ve olay yeri keşfinin ardından cenazeler, Ankara Büyükşehir Belediyesine ait cenaze araçlarına konularak Adli Tıp Morgu'na götürüldü. Cenazelerin evden çıkarılması sırasında öğrencilerin yakınlarından fenalık geçirenler oldu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, Makine Mühendisleri Odası'nın savcılık talimatıyla bilirkişi olarak atandığını belirterek, şunları söyledi:

''Yaptığımız incelemelere göre kombiyi bacaya bağlayan fleksible boruda delik ve yırtılmalar olmuş. Kanaatimize göre, boru atık gazı emerek içeri sızdırmış. Üst dairedeki yırtık az olduğu için onlar fazla etkilenmemişler. İtfaiye ekiplerimizin bacalarda yaptığı inceleme sonucu herhangi bir tıkanıklık ya da aksaklık şu ana kadar tespit edilemedi. Zehirlenme olayı, borunun dışarı atamadığı çiğ doğal gaz veya atık karbonmonoksit gazından kaynaklanmış olabilir. Bu konularla ilgili tüm detaylar yapılacak incelemelerden sonra ortaya çıkacaktır.''

Kurutuz, gazetecilerin soruları üzerine, hava sirkülasyonunun da içeriye gaz sızıntısına neden olabileceğini söyledi. Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Sekreteri Şenol Karaca da kombilerin evlerde gaz sızıntısı olması durumunda gazı kesmesi gerektiğini belirterek, ancak kombiyi bacaya bağlayan fleksible borudaki yırtık ve delinmelerin buna engel olabileceğini söyledi.

Fleksible boruların, mühendisler tarafından incelenmek üzere alındığını kaydeden Karaca, boruda delik ve yırtıkların olduğunu kaydetti. Ters rüzgarın da öğrencilerin zehirlenmesine etkili olabileceğine işaret eden Karaca, vatandaşları, yılda bir kez bacalarını temizletmesi konusunda uyardı.

Karaca, ''Bunlar çok basit çözümler. Apartman yöneticileri ve ilgili kurumlar baca temizliklerini yaptırıp, kombi bağlantılarına özen gösterirlerse bu tür acı olaylar yaşanmaz'' diye konuştu.

HAYATINI KAYBEDEN ÖĞRENCİLERDEN ÖZGÜR TURAN ATİLLA'NIN İZMİR'DEKİ AİLESİ ANKARA'YA GİTTİ

Ankara'nın Çankaya ilçesindeki doğal gaz faciasında ölen üniversite öğrencisi Özgür Turan Atilla'nın İzmir'deki anne ve babası uçakla Ankara'ya gitti.

Adnan Menderes Havalimanı'na gelen anne Okşan ile baba Murat Atilla'nın son derece üzgün olduğu görüldü. MHP İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Müsavat Dervişoğlu da havalimanında bekleyen gazetecilere, aileyle Ankara'ya gideceğini bildirdi. Spor yazarı ve gazeteci olan baba Murat Atilla, İzmir'deki bir yerel gazetede yöneticilik görevini yürütüyor. Atilla, 2 yıl önce de İzmirspor Kulübü'nde yönetim kurulu üyesi ve basın sözcüsü olarak görev almıştı.

Ankara'nın Çankaya ilçesi Birlik Mahallesi 409. Sokak'ta oturan Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Özgür Turan Atilla (18), evinde yeni yıl kutlaması düzenlemişti. Atilla ve kutlamaya katılan üniversite öğrencisi 6 arkadaşı, karbonmonoksit gazından zehirlenerek ölmüştü.

(AA)