kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

DTP: Ne yaman çelişki

Hazal ATEŞ-Hüseyin KAÇAR
30.12.2008
TRT Kürtçe yayın yaparken, bu konuda belediye başkanlarına açılan davalar tartışma yarattı. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in avukatı "TRT de suç işliyor" dedi, DTP "Bu ne yaman çelişki" diye sordu ..
TRT-6 test yayını ile ezberi bozarak Kürtçe alfabe kullanırken, aynı gerekçeyle Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında dava açılması tartışmalara neden oldu. "Em di bin eyni esmani de ne (biz aynı göğün altındayız) sloganıyla başlayan test yayında, Van (Wan), Eskişehir (Xizir), Diyarbakır (Diyarbekir) olarak yazılırken, Kürt alfabesinde kullanılan şapkalı e ve u harfleri de kullanıldı. TRT yetkilileri, "Kürtçe başka türlü anlatılamaz. Eğer bu harfler kullanılmazsa kelimelerin anlamı değişir" dediler. DTP'li Baydemir'in avukatı ve İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, Kürtçe harfleri kullanan TRT'nin de suç işlediğini söyledi. Erbey, şöyle konuştu: "Baydemir, yeni yıl ve bayram kartlarında w, x, q harflerini kullandı diye dava açıldı. Bugün de (dün) Metropol bülteninde Kürtçe kullandığı için yargılandı. Başbakan da Kürtçe mesaj veriyor. Bu ayırımcılık, 1999-2004'e kadar DTP'li belediyelerin Kürtçe davetiye yazmaları yasak kapsamına girmiyordu. 2005'te TCK'da 1928'de çıkarılan 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabulü ile Tatbiki Hakkında Kanun monte edildi. Kürtçeyi yasaklamanın bir yolu olarak w, x, q çıkarılıyor. Afiş, broşürlerde bu harflerin kullanımı engellendi. Kürtçeyi sadece bu yasa değil, Siyasi Partiler Yasası, birçok yönetmelik engelliyor."

'BİLİNMEYEN DİL'
DTP'li Hasip Kaplan da tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Kürtçe konuşmam Meclis tutanaklarına '....' olarak yazıldı. Ben de dahil birçok vekil arkadaşım Kürtçe konuştuğu için hakkında süren davalar var. Yasalar ve RTÜK yönetmeliği değişmedikçe sorun çözülmez. Başbakan'ın bilinmeyen bir dilde "TRT-şeş be her be" demesi de önemli. İnşallah TRT- Şeş şaş ne be (TRT-6 inşallah şaşmaz)" DTP Van milletvekili Fatma Kurtulan ise "Ortada yaman bir çelişki var. Birçoğumuz hakkında Kürtçe konuştuk diye dava açıldı. Kürtçe yayın yapılırken, Kürtçeye yönelik bir baskı var. TBMM'de bilinmeyen dil olarak görülüyor. TRT'nin Kürtçe yayını AK Parti'nin bir açılım politikası değil" dedi.