kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Oligarklar para için kuyruğa girdi!

Dünya; yeni yılda koltuğuna oturacak olan ABD Başkanı Barack Obama 'yı ve "Harcama politikasını" bekliyor. ABD ise dört koldan çalışmaya devam ediyor. Görünen köy kılavuz istemiyor. ABD'nin attığı son gol hiç fena değil! Oysa
20 gün önce Brüksel'deki NATO zirvesinde kıyamet kopmuş, Almanya,
Fransa ve İtalya ısrarla, "Rusya'nın üzerine gitmeyelim," diye direttikçe diretmişti.
Almanya ve Fransa, Brüksel Zirvesi'nin kazanan tarafıydı. Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'ya "Katılım Eylem Planları" iptal oldu. Fakat ABD hafta sonu Ukrayna ile öyle bir "Stratejik işbirliği" anlaşmasını imzaladı ki, AB'nin iki ağır topu, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy
ile Almanya Başbakanı Merkel, dımdızlak ortada kaldı!..
ABD, farklı bir yolculuğa çıktı.
ABD ile Ukrayna arasında imzalanan bu anlaşma elbette çok tartışılacak. Diplomatik boyutları Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Ama bizim derdimiz iş ve aş. Biz, paranın izini takip ediyoruz.
Rusya'yı inceliyoruz.
Diyeceksiniz ki; "Bu anlaşma Rusya açısından neyi ifade ediyor?" Avrupa'nın 200 milyar metreküp gaz aldığı "Agresif Rusya" ya da diğer ifadeyle, "Ekonomisi güçlü bir Rusya" orta vadede Türkiye'nin ekonomik çıkarlarıyla ters düşer!
Niye mi?
Gelin; 2008 yılı Rusya ile ticari yolculuğumuzu birlikte değerlendirelim.
Henüz yıl bitmedi, rakamlar kesinleşmedi. Ama bu yıl Rusya'dan 30 milyar dolar ithalat, 6 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiş olacağız. İthalatımızın yüzde 70 'ini ham petrol ve doğalgaz oluşturuyor. Her ne kadar ihracatımızda 2007'ye göre yüzde 20 'lik bir artış olsa da ibre, Rusya 'dan yana! Enerjide Rusya'ya bağımlıyız.
Türkiye ile Rusya, 2009'da ticareti yeniden yapılandırmak zorunda. Gümrük sorununu çözmeli, ihracatta ürün yelpazesi kesinlikle değişmeli.
Rusya deyip geçmeyelim!..
Ülke, 350 milyar dolar ihracat, 200 milyar dolar ithalat yapıyor. Üç ay önce toplam 550 milyar dolar döviz rezervi vardı. Son krizle birlikte rezervleri 350 milyar dolara kadar geriledi. Rusya'nın en büyük şansı tek kuruş bile dış borcunun olmaması. Rusya'daki özel sektörün borcu 200 milyar dolar. Rusya, sürekli önlem alıyor. Bankacılık sistemini yeniden yapılandırdı. Sayısı 200 'ü geçen ve zor durumda olan küçük boy bankalar bulundukları bölgelerdeki büyük bankalara satıldı. 5 orta boy bankanın lisansı iptal edildi. Mevduata güvence geldi.
Rusya'nın gelir kaynağı petrol ve doğalgaz. Petrol fiyatının 40 doların altına inmesi Rusya'yı alarma geçirdi. Hükümet, 2009'da
60 dolar/varil öngörüsünde bulunduğu ham petrol fiyatını yeniden revize ediyor. 2009 bütçesi gözden geçiriliyor. Merkezi Tataristan'da bulunan Rusya'nın otomotiv üreticisi KAMAZ, Alman üretici DaimlerChrysler ile görüşmelerini sürdürüyor.
Rusya'daki oligarklar da boş durmuyor. 78 milyar dolarlık kurtarma paketi için kuyruğa girdi. Para istiyor. Rusya'da perakende ve otomotiv sektörüne dikkat!!!